03 Οκτωβρίου 2013

Χταπόδια «πλημμυρίζουν» τη θάλασσα

Δύτης καταγράφει σε βίντεο τη στιγμή της εκκόλαψης των αυγών

Τα χταπόδια έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής. Ακόμα και τα μεγαλύτερα ζουν μόνο λίγα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές φορές έχουν μόνο μια ευκαιρία να κάνουν απογόνους. Έτσι, για να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν το γενετικό τους υλικό στην επόμενη γενιά, γεννούν χιλιάδες μωρά.

Όταν γεννήσουν, τα θηλυκά χταπόδια μένουν άγρυπνοι φρουροί δίπλα στα μωρά τους για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν τρέφονται πολύ και κύριο μέλημά τους είναι να προστατέψουν τα αυγά τους από τα φύκη ώστε να αερίζονται, καθαρίζοντάς τα με τις βεντούζες τους ή εκτοξεύοντας επάνω τους νερό.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος, τα μικρά εκκολάπτονται σχεδόν ταυτόχρονα, προσφέροντας ένα συναρπαστικό θέαμα.

Ένας τυχερός δύτης στην περιοχή Puget Sound ανοιχτά της Ουάσιγκτον, κατέγραψε με την κάμερά του την εκκόλαψη των αυγών ενός γιγάντιου χταποδιού του Ειρηνικού (Enteroctopus dofleini), 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το νερό γέμισε με μικροσκοπικά χταπόδια που κολυμπούσαν μακριά από τη μητέρα τους. Αν και έχουν μήκος μόλις μερικά χιλιοστά, τα χταπόδια αυτά ως ενήλικες φτάνουν να ζυγίζουν μέχρι και 15 κιλά.

Μόλις βγουν από τα αυγά τους, τα μωρά κολυμπούν προς τη επιφάνεια και «συναναστρέφονται» με άλλα μικροσκοπικά θαλάσσια ζώα σε ένα πλαγκτονικό σκηνικό.

Όσα γλιτώσουν από τους θηρευτές, θα επιστρέψουν στο βυθό για να αναζητήσουν τροφή και συγκεκριμένα μικρά καβούρια.

Τα γιγάντια χταπόδια του Ειρηνικού γεννούν δεκάδες χιλιάδες αυγά κάθε φορά, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για τη διατήρηση του είδους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου