Βασικές οδηγίες προς γνώστες και μη απίκο ψαρέματος
Μερος 1ο
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα του ψαρέματος στο μυαλό μας, αφού με το ψωμοτύρι τότε, πιάναμε ότι κολυμπούσε κάτω από το καλάμι μας, κάνοντας τα μάτια μας «κουμπότρυπες», προσπαθώντας με τις λιγοστές τηλεπαθητικές γνώσεις μας, να κάνουμε το φελλό να βουλιάξει! Αυτό είναι το απίκο!
Η τεχνική ψαρέματος με καλάμι, χωρίς μηχανισμό, με δεμένη την αρματωσιά στην μύτη του καλαμιού, με φελλό ή χωρίς φελλό, με μαλάγρωμα ή χωρίς μαλάγρωμα…
Ουσιαστικά η τεχνική ψαρέματος με καλάμι απίκο αποτελεί την πεμπτουσία του τσιμπήματος των ψαριών. Εννοούμε ότι αν κάποιος κάποτε θα ήθελε να μάθει, ή τουλάχιστον να βιώσει την τσιμπιά από διαφορετικά είδη ψαριών, τότε το απίκο είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Κι αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας στην τεχνική αυτή, δηλαδή το «γλείψιμο» του κεφάλου και τα είδη του ,και αραιά το ανάλαφρο τσίμπημα της μουρμούρας, το απότομο τρεμουλιαστό τσίμπημα του σπάρου και του σαργού, το απότομα κατέβασμα της τσιπούρας και το λαβρακιού, το βούλιαγμα του χταποδιού κλπ.
Πιστέψτε με, δεν περιγράφεται με δύο σειρές το τι συμβαίνει εκεί κάτω γύρω από την σαλαγκιά ή το αγκίστρι μας, μόνο αν το ζήσει κάποιος θα καταλάβει και πολύ αργότερα θα συνειδητοποιήσει τα μυστικά αυτής της τεχνικής ψαρέματος. Ωστόσο, εμείς θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ορισμένες από τις βασικές αρχές του απίκο, όπως είναι η επιλογή των εργαλείων, η προετοιμασία, η αρματωσιά, τα δολώματα, καθώς και την εν γένει συμπεριφορά μας πάνω από το καλάμι.
Η επιλογή των εργαλείων ψαρεματος
Όπως σ’ όλες τις τεχνικές ψαρέματος, έτσι και στην τεχνική του απίκο η επιλογή του καλαμιού και των παρελκόμενων, χωρίζεται σε στάδια όπως είναι αυτά του αρχάριου, του γνώστη και του πεπειραμένου. Έτσι, αν κάποιος θα ήθελε να ξεσηκώσει το ψάρεμα μ’ αυτή την τεχνική, θα μπορούσε να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε κατάστημα ειδών αλιείας και να ζητήσει ένα ελαφρύ καλάμι από 3,5 έως 7 μ. και φυσικά να του δείξουν πως δένουμε την αρματωσιά στον κρίκο (της κορφής) της μύτης του καλαμιού .
Όσο η εμπειρία αυξάνεται τα μεγεθη μεγαλωνουν φθανουν και 14,50 η 16 μετρα , τότε κάλλιστα θα μπορέσουμε να ανέβουμε σε μέτρα, στην επιλογή του καλαμιού, αλλά και στα υπόλοιπα αναλώσιμα εξαρτληματα όπως είναι η μάνα, το παράμαλλο, οι ειδικές στριφτοπαραμένες, οι φελλοί, οι σαλαγκιές, κατασκευη αεροπλανακια κ.λ.π. Πολλές φορές ακόμα και στο στάδιο των αρχαρίων, πολλοί ψαράδες «κόβουν» τη μύτη από το καλάμι λίγα εκατοστά, ούτως ώστε να σκληρύνει λίγο(να γινει ντουρο) και δένουν μ’ έναν ειδικό σπάγγο πάνω στην κομμένη μύτη, με σπειροειδή μορφή τα ειδικά κρικέλια που θα κρεμαστεί η αρματωσιά μας .
Αφού η επιλογή του εργαλείου μας έχει γίνει, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ψάρεμα με απίκο, ανεξάρτητα αν ψαρεύουμε από κάποιο ντόκο, λιμάνι ή και από τα βράχια!
Η προετοιμασία
Πριν χρόνια προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε τα ψάρια πετώντας λίγες χούφτες από τη ζύμη που είχαμε φτιάξει για το ψάρεμά μας. Αυτό κάνουμε και σήμερα με κάποιες μικρές εξειδικευμένες, αλλά και καινοτόμες διαφορές. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει η εξέλιξη της ψαρευτικής βιομηχανίας, αλλά και η συνεχής αναζήτηση και το ψάξιμο του καθ’ ένα από εμάς που του αρέσει έτσι κι αλλιώς να ψάχνεται! Πριν λοιπόν το ψάρεμά μας καλό είναι μαζί με τη ζύμη ή το όποιο δόλωμα πάρουμε μαζί μας, να φτιάξουμε και μία ζύμη προσέλκυσης των ψαριών, τη λεγόμενη μαλάγρα. Συνήθως με το κύριο συστατικό της ζύμης που θα ψαρέψουμε φτιάχνουμε και τη μαλάγρα μας. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πάμε να ψαρέψουμε κεφάλους με ζύμη από τυρί, κ.ά. Και για μαλάγρα θα ρίχνουμε ζύμη από σαρδέλα! Όλα μπορούμε βέβαια να τα κάνουμε στη θάλασσα και όπως έχουμε ξαναπεί «περί ορέξεως…» Έτσι, όταν φτιάχνουμε ζύμη από τυρί, κ.ά., καλό είναι να φτιάξουμε μια μαλάγρα από τυριά, ψωμιά και λίγη άμμο, ώστε να πέφτει γρήγορα στο βυθό και να μαλαγρώνει δημιουργώντας ένα μικρό σύννεφο από γεύση, αλλά όχι από τροφή, γιατί την τροφή την κατεβάζουμε εμείς σε μικρές δολωσιές, καλύπτοντας την σαλαγκιά ή το αγκίστρι μας.
Οι αρματωσιές και τα είδη ψαρέματος …απίκο
Με βάση το είδος της αρματωσιάς, η τεχνική του απίκο χωρίζεται σε τρεις πολύ μεγάλες κατηγορίες ψαρέματος: την τεχνική ψαρέματος απίκο με φελλό , την τεχνική ψαρέματος απίκο με καρτελάκι, , και απίκο με το λεγόμενο "αεροπλανάκι" το καθαρόαιμο απίκο, που βρίσκει περισσότερο ενδιαφέρον στους πεπειραμένους απικατζήδες.
Στο απίκο με φελλό είναι μία απλή πετονιά, που δένεται στην αρχή στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, μέσα από την οποία έχουμε περάσει έναν φελλό, αφού του βγάζουμε τον πλαστικό σταθεροποιητή του. Σέρνουμε τον φελλό μέσα στην πετονιά και τον σταθεροποιούμε εκεί που επιθυμούμε ή καλύτερα εκεί που πρέπει! Στη συνέχεια και στο τελείωμα της αρματωσιάς μας δένουμε το αγκίστρι ή τη σαλαγκιά μας, και είμαστε έτοιμοι να δολώσουμε και να ρίξουμε την αρματωσιά μας εκεί ακριβώς που μαλαγρώσαμε και θα μαλαγρώνουμε .
Στο απίκο με ετικέτα τα πράγματα εξειδικεύονται περισσότερο και οι αρματωσιές γίνονται λίγο πιο περίπλοκες, αφού δεν υπάρχει φελλός για τις ενδείξεις των τσιμπημάτων, αλλά αποσκοπούμε και στοχεύουμε και σε μεγαλύτερα αλιεύματα! Έτσι, αφού δέσουμε τη μάνα πάνω στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, προσαρμόζουμε ένα ειδικό στριφτάρι, που μπορεί να είναι στριφταροπαραμάνα που δέχεται παράμαλλα με θηλιά μονό μακρύ στριφτάρι, που θα δεχτεί μονό παράμαλλο με αγκίστρι η σαλαγκιά με δόλωμα όχι ζύμη, (Δεδομένο θεωρείται ότι υπάρχει βάση στήριξης καλαμιού καρεκλάκι απίκο κοινώς λεγόμενο).
Στο απίκο με αεροπλανάκι τα πράγματα εξειδικεύονται ακόμη περισσότερο και οι αρματωσιές γίνονται λίγο πιο περίπλοκες, αφού υπάρχει το λεγόμενο αεροπλανάκι ( ιδιοκατασκευές υπάρχουν πολλές) για τις ενδείξεις των τσιμπημάτων, αλλά αποσκοπούμε και στοχεύουμε και σε μεγαλύτερα αλιεύματα! Έτσι, αφού δέσουμε τη μάνα πάνω στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, προσαρμόζουμε ένα ειδικό στριφτάρι, που μπορεί να είναι στριφταροπαραμάνα η ειδικό πλαστικό προσαρμογής που δέχεται παράμαλλα με θηλιά ακολούθως περνάμε το αεροπλανάκι και καταλήγουμε σε περαστό βαρίδι 20-30gr με στριφταροπαραμάνα, που θα δεχτεί ακολούθως 20-30 εκατοστά πετονιά με την σαλαγκιά αναλόγως μεγέθους Νο 4-6 στο τέλος της .
(Δεδομένο θεωρείται ότι υπάρχει βάση στήριξης καλαμιού καρεκλάκι απίκο κοινώς λεγόμενο).
Δολώματα
Εκτός από τις ζύμες στο ψάρεμα, με την τεχνική του απίκο μπορούμε να δολώσουμε και άλλα δολώματα όπως σκουλήκια, φιλετάκια σαρδέλας, γαρίδες, μύδια, biggattini κ.ά. Στο εμπόριο πουλιούνται ακόμη και έτοιμες ζύμες και για δόλωμα αλλά και για μαλάγρα, όπου, είτε μόνες τους, είτε με προσθήκες άλλων συστατικών αμινοξέων καζεΐνης η χημικών αρωμάτων που πραγματικά αρωματίζουν και χρωματίζουν το βυθό όσο χρειάζεται και όταν χρειάζεται.
Μπορούμε επίσης με λίγη τρέλα …. να κόψουμε μικρές λωρίδες από τη σάρκα της σαρδέλας και να δολώσουμε κεντητά στο αγκίστρι μας. Μπορούμε ακόμα να δολώσουμε μικρές ολόκληρες καθαρισμένες γαρίδες, καραβιδάκια, καβουράκια, μύδια και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας!
Καλαμια
Καλάμια κυκλοφορούν πάρα πολλά ανώνυμα και επώνυμα όμως γνώστες εταιρίες είναι η SHIMANO η TRABUCCO η COLMIC η VERET η BROWNING και άλλες.
Καλά καλάμια για απαιτητικούς …που αξίζουν τα λεφτά τους υπάρχουν
στην Shimano το Catana το Technioum το Nexane από 8 εως 14,50
στην BROWNING το Thallioum το Berylioum το Carbonioum από 7 εως 14,50
στην TRABUCCO Carp xps 2005 από 11 εως 16 το Naytil άπαιχτο στα 9
στην VERET Hinno και Hinno Strong από 8 εως 11 πολύ καλα
στην COLMIC XPS 2000 11 και XPS CARP 2005 στα 14,50 άπαιχτα και καλά αλλά δυσεύρετα.
Εάν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας μας το πει.
Καλά καλάμια για απαιτητικούς …που αξίζουν τα λεφτά τους υπάρχουν
στην Shimano το Catana το Technioum το Nexane από 8 εως 14,50
στην BROWNING το Thallioum το Berylioum το Carbonioum από 7 εως 14,50
στην TRABUCCO Carp xps 2005 από 11 εως 16 το Naytil άπαιχτο στα 9
στην VERET Hinno και Hinno Strong από 8 εως 11 πολύ καλα
στην COLMIC XPS 2000 11 και XPS CARP 2005 στα 14,50 άπαιχτα και καλά αλλά δυσεύρετα.
Εάν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας μας το πει.
Η εν γένει …ψαρευτική συμπεριφορά μας
Πάνω απ’ το καλάμι, όταν
ψαρεύουμε με την τεχνική του απίκο δεν επιτρέπονται τα λάθη και η απροσεξία,
διότι σε λιγοστά δευτερόλεπτα μπορεί να κριθεί το αποτέλεσμα της ψαρευτικής μας
εξόρμησης η να καταλήξουμε με ένα καλάμι μείον …...και κάποια ευρώ μείον Αν συγκεντρώσουμε τα υπογραμμισμένα
σημεία του σημειώματος
και άλλα τόσα και άλλα τόσα, θα καταλάβει κανείς ότι η τεχνική του απίκο δεν
αναλύεται σε λίγες γραμμές είναι εμπειρία ετών και ψαρευτικών κατορθωμάτων σε λιμάνια
η άλλα σημεία !
Καλάμια
Καλάμια κυκλοφορούν πολλά η επιλογή
είναι δική σας, άποψη μου καλό καλάμι με μήκος από 7 έως και …13 για μένα η
14,50 μέτρα για άλλους είναι αυτό που αντέχει τις καταπονήσεις άγριων θηρίων έως και 8 κιλών, αυτό
είναι το μέγεθος μου !!!!!! με στοιχεία , είναι ντούρο και στοιχίζει το δυνατόν
…..φτηνότερα.
ΥΓ τι είναι το αεροπλανάκι στο απίκο
Αεροπλανάκι είναι ο φελλός ξύλινος η μη ( εάν είναι σωστός ο όρος ,που φτιάχνουμε ιδιοκατασκευή) για να χρησιμοποιήσουμε σε καλάμι απλό ΑΠΙΚΟ χωρίς μοτέρ και βάζουμε περαστό με τρύπα στην πετονιά αναλόγως του βάθους για να έχουμε ένδειξη του τσιμπήματος όταν τσιμπάνε τα ψάρια και αναλόγως να …καρφώσουμε το ψάρι που γλύφει στην σαλαγκιά μας.
ΥΓ τι είναι το αεροπλανάκι στο απίκο
Αεροπλανάκι είναι ο φελλός ξύλινος η μη ( εάν είναι σωστός ο όρος ,που φτιάχνουμε ιδιοκατασκευή) για να χρησιμοποιήσουμε σε καλάμι απλό ΑΠΙΚΟ χωρίς μοτέρ και βάζουμε περαστό με τρύπα στην πετονιά αναλόγως του βάθους για να έχουμε ένδειξη του τσιμπήματος όταν τσιμπάνε τα ψάρια και αναλόγως να …καρφώσουμε το ψάρι που γλύφει στην σαλαγκιά μας.
Απάντηση για διαφορά καλαμιών pole & roubasienne
Εγώ ψαρεύω απίκο
και χρησιμοποιώ καλάμια που αναφέρω παραπάνω όλα κάνουν, άποψη μου εφ’ όσον τηρούν
κάποια δεδομένα είναι ντούρα και γερά για να αντέχουν στις καταπονήσεις των θηρίων!!!!
Ξέρω τις κατηγορίες και διαφορές τους αλλά
το ψάρεμα απίκο όπως το διασκευάσαμε εμείς δεν υπάρχει εξ’ όσων γνωρίζω στην Ευρώπη.
Με ελαστικό ψάρεμα λίγοι γνωρίζουν και λίγοι χρησιμοποιούν στην Ελλάδα για απίκο. είναι
έτσι ή κάνω λάθος;
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ …απίκο ψαρέματος ...για αρκετά μυημένους και ψαγμένους αμακατζήδες
Μερος 2ο
ΚΑΛΑΜΙΑ
Αξιόπιστα καλάμια δοκιμασμένα επί πολλά έτη και με προσωπική μου αξιολόγηση δεκαπενταετίας
Νο 1 Trabucco Naytil μόνον 8 και 9m πολύ καλό αλλά δυσεύρετο (όποιος βρει ας το πει)
Νο 2 Colmic Carp xt250 11m- Colmic xt350 13m
Νο 3 Veret Hinno Hinno Strong 9 m εως 11m
Ακλουθούν
Shimano Nexane 9m -11m κλπ
Shimano Catana 11m-Shimano Best Master-Shimano Technioum 10m
Veret allow 100-200-300
Browning Berlioum 10m - Dam 6-9m
Εργαλεία …απίκο ψαρέματος
ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
Ανάλογη του μήκους καλαμιού και του βάθους πετονιά 30αρα η 35αρα απλή και 50 εκατοστά πριν το τέλος της αρματωσιάς (εάν ψαρεύουμε με αεροπλανάκι το περνάμε εδώ και όχι ανάποδα!!!!) βάζουμε ένα περαστό βαρίδι συνήθως 20 η 30gr και χάντρα και στριφταροπαραμάνα στην οποία κρεμάμε 40 πόντους αόρατη 30αρα και δένουμε την σαλαγκιά.
Δηλαδή αναλυτικά από κορυφή καλαμιού πετονιά μήκους αναλόγως το καλάμι πχ 9 μ έχουμε ενεργό ύψος περίπου 8,50μ
Βάζουμε πετονιά 8μ απλή 30 η 35αρα και ακολουθεί βαρίδι περαστό 20 η 30γρ -χάντρα –στριφταροπαραμάνα άλλο κομμάτι ανεξάρτητο με δέσιμο θηλιά πετονιά 50 πόντους αόρατη 30 η 25αρα που καταλήγει σε δέσιμο σαλαγκιά ανάλογο Νο 2-4-6
2.ΕΤΙΚΕΤΤΑ
Χρησιμοποιείτε στην μέθοδο απίκο…. με ετικέτα.
Πλαστική κάρτα πχ κομμάτι παλιάς πιστωτικής αναλόγως ……όρασης κάθετη στο καλάμι (να την βλέπουμε κάθετα από την ακτή βλέποντας όλο το μήκος του καλαμιού) συνήθως την οποία με μια τρύπα κολλάμε στην μύτη του καλαμιού με κόλλα στιγμής.
3.ΣΑΛΑΓΓΙΑ
Χρησιμοποιούμε σαλαγκιά Νο 2-4-6-8 αναλόγως μεγέθους ψαριών αρκεί να είναι καλής ποιότητας και να έχει αρπαγά χονδρή .Εάν θέλουμε χύνουμε λίγο μολύβι στην συμβολή των τριών αγκιστριών για καλυτέρα αποτελέσματα. Επίσης κατασκευάζω εγώ τετράδυμες σαλαγκιές από αγκίστρι ίσιο Νο 8 η10 μακρύλαιμο με τρύπα Mustad. Πολύ καλές σαλαγκιές είναι τα Gamakatsu Extra-Wide Gap Treble Hooks-άπαιχτες κατ εμε.
(Item:IA-113962) στο Cabelas.com αλλά δυσεύρετες.
4.ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ
Χρησιμοποιείτε στην μέθοδο απίκο …..με αεροπλανάκι
Αποκαλούμε «αεροπλανάκι» το κάθε είδος ιδιοκατασκευής μήκους περίπου 8-10 εκατοστών το οποίο χρησιμοποιούμε σαν ένδειξη τσιμπήματος επάνω στην αρματωσιά μας και μπορεί να είναι ξύλινο εδώ παίζει ρόλο το ξύλο για βαρύ η ελαφρύ αεροπλανάκι αναλόγως καιρού από οποιοδήποτε ποιότητα ξύλο ή πλαστικό από ξυραφάκι ξυρίσματος πχ η οποιαδήποτε κατασκευή φελλού ή ότι κατεβάσει ….το μυαλό σας που έχει σκοπό να δείχνει το τσίμπημα. Αυτό τρυπιέται με τρυπάνι ψιλό όσο το πάχος της οδοντογλυφίδας με πλάγιο τρόπο / και περνάει η πετονιά και σφραγίζει με μια οδοντογλυφίδα στο ύψος που μπορεί να είναι περίπου 10-20 εκατοστά από το νερό μετά την βυθομέτρηση
Καρεκλάκι – Βάση απίκο
Είναι (αγορασμένο έτοιμο η ιδιοκατασκευή) η βάση που κρατάει το καλάμι οριζόντιο στο βράχο ή στο λιμάνι η μόλο σε παράλληλη σχέση με το νερό και το κάθισμα για να καθίσουμε εμείς συγχρόνως
να ψαρεύουμε απίκο
Προετοιμασία
Μαλαγρα-Δολωμα
Πάντα ρίχνουμε μαλάγρα ανάλογα με τι ψαρεύουμε πχ σαρδέλα η υπολείμματα σαρδέλας και ψαρεύουμε με δόλωμα σαρδέλα με αλεύρι μίξη και λίγο σαρδελόλαδο ……και άλλες …….. σκόνες
Πάντα ρίχνουμε μαλάγρα ανάλογα με τι ψαρεύουμε πχ σαρδέλα η υπολείμματα σαρδέλας και ψαρεύουμε με δόλωμα σαρδέλα με αλεύρι μίξη και λίγο σαρδελόλαδο ……και άλλες …….. σκόνες
το άρθρο το δημοσίευεσε στο psarema.gr ο χρήστης John46
Σας ευχαριστώ που με πήγατε παραπέρα και με εμπνεύσατε για την επόμενη αρματωσιά....πολλά μπράβο για το άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφή