Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος - Δημήτρης Αντύπας
Οι τοποθεσίες είναι πάρα πολλές αλλά για λόγους αρθρογραφίας θα περιοριστούμε σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια. Ο πρώτος τόπος μπορεί να είναι αρκετά βαθύς με βάθος περίπου τρείς οργιές στα πρώτα μέτρα απόσταση από τα βράχια και μετά να αρχίζει μια αποχή που να οδηγεί σε βυθό βάθους ακόμα και 25 ή παραπάνω μέτρων. Ο δεύτερος τόπος μπορεί είναι μια ρηχή ξέρα γεμάτη χαράκια με βάθος έως δύο οργιές που δημιουργεί ένα μεγάλο και ομοιόμορφο πεδίο μάχης σε μεγάλη απόσταση από τα βράχια. Ο τρίτος τόπος μπορεί να είναι από τα πρώτα μέτρα βαθύς στα 10 με 14 περίπου μέτρα βάθος. Ο τέταρτος και τελευταίος τόπος, μπορεί να έχει ενιαίο βάθος έως τρεις οργιές περίπου και η σύσταση του βυθού να αποτελείται από βραχώδεις συστάδες με αραιά φύκια σε διάφορα σημεία του.
Πάγια και εποχιακή «σαργό-τακτική»
Η αναγκαστική προσαρμογή των ψαρεμάτων
μας στους απαιτητικούς μήνες Απριλίου -; Μαΐου μας οδηγεί να
πραγματοποιήσουμε τις εξορμήσεις μας από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες
μέχρι λίγες ώρες μετά τη δύση του ηλίου γνωρίζοντας ότι τα νερά δεν
έχουν ανεβάσει αρκετά τη θερμοκρασία τους. Έτσι θεωρούμε ότι θα έχουμε
περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με το φως της ημέρας παρά όταν πέσει
το σκοτάδι, αντίθετα δηλαδή με τα καλοκαιρινά και πρώτα χειμωνιάτικα
ψαρέματα σαργών. Γνωρίζοντας επίσης ότι οι σαργοί αυτή την εποχή είναι
αυγομένοι, θεωρούμε ότι έτσι κι αλλιώς θα είναι πολύ επιφυλακτικοί στον
τρόπο που τρώνε. Έτσι αποκλείουμε τη χρήση αλεύρων για μαλάγρα για να
αποφύγουμε τυχόν αντίθετα αποτελέσματα και για μια ακόμη φορά αντίθετα
με την τακτική που ακολουθούμε κατά τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες.
Σαν πάγια τακτική, ακολουθούμε μερικά
κοινά συμπεράσματα που έχουν αποκτηθεί από τα έως τώρα ψαρέματά μας για
σαργούς. Στο πρώτο πράγμα που συμφωνούμε είναι ότι επειδή στο σαργό
αρέσει το ρεύμα, το σουέλ και η αφρουδιά, θα πραγματοποιούσαμε τις
ψαρευτικές μας εξορμήσεις σε αυτές τις συνθήκες. Τα παραπάνω μας οδηγούν
στη χρήση μακριών παράμαλλων μίας οργιάς τουλάχιστον και όσο το δυνατόν
μεγαλύτερων απλωμάτων των βαριδιών της αρματωσιάς με ιδανικό ερμάτισμα
έως +2 γραμμάρια, για να εναρμονίζεται η κίνηση του δολώματός μας με τη
κίνηση των ρευμάτων και σε αρκετές περιπτώσεις «εγγλέζικο» στήσιμο της
αρματωσιάς μας ακόμα και σε καλάμι Bolognese.
Ενδείξεις στο φελλό
Οι σαργοί τσιμπάνε με τουλάχιστον δύο
βασικούς τρόπους ανάλογα με το βάθος που τους ψαρεύουμε. Παρόλο που ζουν
σε θαλάμια, έχουν τη τάση να ανεβαίνουν αρκετά ψηλότερα για να φάνε
γεγονός που ευνοεί τη χρήση bigattini ως δόλωμα και μαλάγρα στις
τεχνικές του εγγλέζικου και του Bolognese.
Ο δεύτερος τρόπος είναι αρκετά «πονηρός»
κρίνοντας από τις ελάχιστες μετατοπίσεις στη πλεύση του φελλού μας και
συμβαίνει κυρίως όταν ψαρεύουμε ελάχιστα πάνω από το βυθό ή αρκετά
ψηλότερα από το βάθος στο οποίο θα ήθελαν οι σαργοί. Οι ενδείξεις είναι
ελάχιστα «πατήματα» του φελλού μας για λίγα δευτερόλεπτα ή μικρές
«πλαϊνές» μετατοπίσεις που μας δείχνουν την παρουσία ψαριού στο δολωμένο
μας αγκίστρι αλλά συνάμα μεγάλη επιφυλακτικότητα από μέρος του. Υπάρχει
μεγάλος κίνδυνος να καταπιεί το μικρό αγκίστρι και να μας κόψει το
παράμαλλο με τα δόντια κατά τη διαδικασία του καρφώματος ή κατά τη
διάρκεια της μάχης εάν δεν καρφώσουμε εγκαίρως τη σωστή στιγμή. Το πώς
«διαβάζουμε» σωστά τα τσιμπήματα των επιφυλακτικών σαργών είναι θέμα
εμπειρίας που αποκτιέται έπειτα από αρκετές εξορμήσεις για σαργούς αλλά
και πειραματισμό σε σχέση με το βάθος που τους ψαρεύουμε. Από προσωπικές
εκτιμήσεις, πατήματα και πλάγιο-μετατοπίσεις που διαρκούν για πάνω από
δύο τρία δευτερόλεπτα, ισοδυναμούν με κάρφωμα.
Rock fishing με καιρό
Σενάριο 1ο: Στα όρια της αποχής
Διαλέγουμε ένα φελλό waggler, straight ή bodied με ερμάτισμα +1 ή +2 γραμμάρια, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της έντασης του ανέμου και ερματίζουμε με bulk κάτω από το φελλό μας, ένα dropper βαριδάκι των 0,10 γραμμαρίων ακριβώς πάνω από τη θηλιά του loop μας και προσθέτουμε ένα παράμαλλο fluorocarbon μήκους έως και δύο μέτρων (σχήμα 1). Μπορούμε επίσης, να χρησιμοποιήσουμε σταθερό φελλό Bolognese και να ερματίσουμε όπως και στο εγγλέζικο στήσιμο ή ακόμα καλύτερα να περάσουμε μια τορπίλη βάρους περίπου στο σύνολο του ερματίσματος του φελλού, πάνω στο πλαστικό ή μεταλλικό σωληνάκι που βρίσκεται κάτω από το φελλό και να το σταθεροποιήσουμε με μερικά σωληνάκια σιλικόνης. Τα υπόλοιπα, ισχύουν όπως παραπάνω.
Ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα και
των ρευμάτων, ρίχνουμε την αρματωσιά μας λίγο πριν ή λίγο μετά τα όρια
της αποχής και αφήνουμε το κύμα και το ρεύμα να μας παρασύρει σιγά-σιγά
πάνω στη γόνιμη ζώνη. Ρίχνουμε μία σφεντονιά bigattini πάνω στο φελλό
μας, αμέσως μετά αφότου πέσει η αρματωσιά μας στο νερό. Το γεγονός ότι
ψαρεύουμε σχετικά βαθιά και αρκετά κοντά αναδεικνύει την προοδευτική
δράση ενός καλαμιού Bolognese κατά τη διάρκεια της μάχης μ' έναν καλό
σαργό καθώς τον σταματά και τον κουράζει γρηγορότερα τη στιγμή που
τραβάει για τα πιο βαθιά νερά της αποχής.
Σενάριο 2ο: Σε ρηχή ξέρα
Για παράμαλλο χρησιμοποιούμε fluorocarbon μήκους μιας οργιάς (σχήμα 2). Ρίχνουμε μερικές σφεντονιές με bigattini και παρατηρούμε πόσο μακριά φτάνουν και ανάλογα την απόσταση πραγματοποιούμε τη βολή μας. Κατά τη διάρκεια της μάχης με τους σαργούς της ξέρας, παρουσιάζεται η ανάγκη ενός εγγλέζικου καλαμιού με γρήγορη ή έστω ημιπαραβολική δράση καθώς την περισσότερη ώρα δουλεύουμε το ψάρι μακριά και υπό γωνία άνω των 45 μοιρών για να το οδηγήσουμε με ασφάλεια στον αφρό, μακριά από τα επικίνδυνα χαράκια.
Σενάριο 3ο: Στα βαθιά
Εκτός από αρκετά λιμάνια, πολλά είναι
και τα βραχώδη σημεία με τα κοφτά βαθιά νερά ιδίως στα νερά του
Κορινθιακού κόλπου αλλά και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Ιδανικά μέρη για να τα ψαρέψουμε με κόντρα βοριά κάτω από τη μύτη ενός
καλαμιού Bolognese μήκους 6 ή ακόμα και 7 μέτρων. Διαλέγουμε ένα
συρόμενο Bolognese φελλό αρκετά στρογγυλεμένο στη κορυφή του για να
αντέχει στον κυματισμό και στην κόντρα που του υποβάλλουμε με τη μύτη
του καλαμιού μας. Ο ερματισμός γίνεται με έναν συνδυασμό από bulk και
droppers, όπου το bulk αποτελείται από τα δύο τρίτα του συνολικού βάρους
ερματίσματος τοποθετημένα κάτω από το φελλό και το υπόλοιπο ένα τρίτο
του βάρους τοποθετείτε με βαριδάκια droppers 70 εκατοστά κάτω από το
bulk to πρώτο και με 20 εκατοστά μάξιμουμ απόσταση μεταξύ τους. Το
fluorocarbon παράμαλλό μας μπορεί να περιοριστεί στο 1,5 μέτρο μήκος
(σχήμα 3). Η κατευθείαν κάθετη μάχη με κάποιο δυνατό ψάρι, κάνει
απαραίτητη τη χρήση Bolognese καλαμιού ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση
είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε μαλάγρα με μορφή αλεύρων όλες τις
εποχές.
Σενάριο 4ο: Ενιαίο βάθος
Συμπεράσματα
Τα κυρίως συμπεράσματα που βγαίνουν από τα παραπάνω αν τα περιορίσουμε σε σημεία κλειδιά, είναι τα εξής:
Σταθερή vs. συρόμενη αρματωσιά: Μέχρι εκεί που μας επιτρέπει το βάθος του βυθού, επιδιώκουμε να ψαρέψουμε με σταθερή αρματωσιά εκμεταλλευόμενοι τα μεγαλύτερα μήκη των Bolognese καλαμιών λόγω των ιδιότροπων τσιμπημάτων των επιφυλακτικών σαργών. Για μια ακόμα φορά, σταθερή αρματωσιά ισούται με καλύτερη ένδειξη τσιμπήματος και αμεσότητα στο κάρφωμα. Χρησιμοποιούμε συρόμενη αρματωσιά μόνο όταν το επιβάλλει το μεγάλο βάθος του βυθού.
- Επιλογή καλαμιού ανάλογα με τη γωνία μάχης: Όσο μεγαλώνει το βάθος του βυθού τόσο πιο κοντά ψαρεύουμε και τόσο πιο κάθετα είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιούμε της μάχες μας. Αντίθετα, όσο πιο ρηχά είναι τα νερά, τόσο πιο μακριά χρειάζεται να ψαρεύουμε και τόσο πιο οριζόντια με το σώμα μας είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε το καλάμι κατά τη διάρκεια της μάχης.
- Προσαρμογή και πειραματισμός: Όπως σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος αλλά και σε όλα τα είδη ψαριών, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε την τακτική μας σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τις εποχιακές ιδιοτροπίες. Ο πειραματισμός είναι απαραίτητος βρίσκοντας το ιδανικό βάθος ψαρέματος ανάλογα με τους τόπους που επιλέγουμε να ψαρέψουμε.
Αγκίστρια
Παράμαλλα
Απαραίτητα fluorocarbon όσο το δυνατόν
πιο μαλακά και με αντοχή στα γδαρσίματα (abrasion resistance) είναι τα
ιδανικά χαρακτηριστικά των παράμαλλων που χρειαζόμαστε. Επιλέγουμε
νούμερα από 0,12 mm
έως 0,18 ανάλογα με το βυθό και τη σκληρότητα των καλαμιών μας, ενώ στη
περίπτωση που κάνουμε βαρύ Bolognese μπορούμε να φτάσουμε και τα 0,25
mm.
Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιoδικό "Ψαρεύω"
ΠΗΓΗ : customrods.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου