23 Σεπτεμβρίου 2013

Η δράση, (Action) του καλαμιού ψαρέματος



Η δράση ή Action ενός καλαμιού ψαρέματος, είναι ο τρόπος συμπεριφοράς που παίρνει το καλάμι κατά τη διάρκεια του πετάγματος και κατά τη διάρκεια της μάχης με ένα ψάρι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ψάρεμα με ελαφριά δολώματα, με ένα καλάμι πολύ “soft”, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται τη χρήση ενός άλλου πολύ πιο βαρioυ.
Ενώ στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε να συλλάβουμε μόνο κάποιο μικρό ψαράκι, στην δεύτερη περίπτωση οι προβλέψεις μπορούν να είναι αρκετά διαφορετικές: ένα μεγάλο ψάρι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον εξοπλισμό που διαλέξαμε.

Για αυτό το λόγο,και στις δυο περιπτώσεις, είναι σωστό να κάνουμε χρήση του σωστού καλαμιού.

Το Action ενός καλαμιού, αναφέρεται στο βαθμό απάντησης μιας καμπυλοειδούς δύναμης και την ταχύτητα με την οποίο επιστρέφει το καλάμι στην αρχική του θέση (ίσια).
Τα Action ενός καλαμιού μπορούν να είναι: Action κορυφής (Fast), Action μεσαία (Medium), και Action μαλακά ή παραβολική (Slow action). 


Τα καλάμια με πιο γρήγορα Action, τείνουν να έχουν περισσότερη κάμψη στο τμήμα της κορυφής, ενώ τα άλλα δυο είδη καλαμιών, που έχουν Action λιγότερο γρήγορη, τείνουν να κάμπτονται περισσότερο προς στο μεσαίο τμήμα και προς το κοντάρι.




Test Curve (Test καμπύλοτητας):
Το Test καμπύλοτητας, είναι η εικόνα υπολογισμένη καθορίζοντας το ζητούμενο βάρος για να κάμψει την κορυφή του καλαμιού μέχρι τις 90º. Με άλλα λόγια, εάν το κορμί ενός καλαμιού κρατιέται οριζόντιο, πόσο βάρος χρειάζεται για να κάμψει την κορυφή του μέχρι να βρίσκεται σε κάθετη θέση?
Ως γενικός κανόνα, η θραύση των πετονιών, για τη χρήση τους με ειδικά καλάμια, είναι περίπου πέντε φορές του Test καμπύλοτητας των ίδιων των καλαμιών. Παραδείγματος χάρη: ένα καλάμι με Test καμπύλοτητας δυο λιμπρών (2 lbs -1kg), είναι ίσιο με 2x5= 10 λίμπρες θραύσης (5 kg).
Τέλος πάντων, ένα καλάμι θεωρείται, για να δουλεύει σωστά, να δολεύει πάντα μέσα στα όρια θραύσης. Το ελάχιστο όριο για αυτή τη θραύση για το καλάμι, δίνεται από τον πολλαπλασιασμό του Test καμπύλοτητας επί τέσσερα (χ4), ενώ το ανώτερο όριο, δίνεται από το ίδιο πολλαπλασιασμό επί έξι (χ6). Άρα, ένα καλάμι με ένα Test καμπύλοτητας δυο λιμπρών 2 libres =900gr, θα έπρεπε να δουλεύει με πετονιές με θραύσεις μεταξύ τις 8 και 12 λίμπρες(4-8 kg)
Λάβετε υπ όψιν σας στους παραπάνω υπολογισμούς πως 1 lb = 0.454 kg



Line Guides (οδηγοί):
Το καθήκον των οδηγών, είναι να εξασφαλίζουν ότι το καλάμι λυγίζει μέσω μιας απλής και απαλής κάμπύλης όταν είναι υποκείμενο συην δύναμη που εφαρμοζεται απο την πετονιά.
Η απόσταση κάθε οδηγού, είναι μελετημένη για να δοθεί ή σωστή κάμψη σε ένα καλάμι υπό καμπύλωση.
Ένα καλάμι για ψάρεμα με φελλό, θα έχει πάντα περισσότερους οδηγούς από κάθε άλλο “βαρύ” καλάμι, και αυτό οφείλεται γιατί το ελαφρό καλάμι έχει ένα Action πιο “soft”, άρα, έχει ανάγκη από περισσότερους οδηγούς για να δημιουργηθεί ένα σωστό λύγισμα.
Στην περίπτωση μιας μάχης με ένα ψάρι, μια μεγάλη ποσότητα δύναμης, εφαρμόζεται πάνω στην πετονιά, άρα και πάνω στους οδηγούς, και η συνεχής τριβής της πετονιάς ανάμεσα τους πηγαινοντας πάνω κάτω δημιουργεί θερμότητα.
Οι απλοί οδηγοί από ατσάλι, θα κρατήσουν αυτή τη θερμότητα, και αυτό μπορεί να τραυματίζει στα "κεφάλια" του ψαριού, την πετονιά
Τέλος πάντων, οι καλύτεροι οδηγοί είναι κατασκευασμένοι με υλικό επικάλυψης σχεδιασμένο για να διασκορπίζει αυτή τη θερμότητα,(sic,προσελάνη,titanium oxide κ.α)

Handles & Reel Seats (κοντάρια και βάσεις στήριξης μηχανισμών): Υπάρχουν δυο είδη υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των λαβών των καλαμιών: ο φελλός και το duplon.
Το μήκος αυτών των κονταριών, διαφέρει σε σχέση το είδος των καλαμιών στον οποίο θα χρησιμοποιούνται. Τα καλάμια με κορυφές υποδοχής (ξεχωριστές μύτες) και τα καλάμια για το ψάρεμα με φελλό, έχουν κοντάρια πιο κοντά για να δίνουν στον ψαράς μια απλή και καλύτερη αξιοποίηση σε σχέση με το σώμα τους, ενώ “χειρίζονται” το καλάμι. Υπάρχουν επίσης δυο είδη βάσεις στήριξης μηχανισμών: με βιδωτή κράτηση και δετή με γαντζωμένη κράτηση. Η πλειονότητα των μοντέρνων καλαμιών, χρησιμοποιήσουν η πρώτη λύση, επίσης γιατί η δεύτερη χρειάζεται περισσότερη προσοχή, πέρα από τη συνεχή ρύθμιση, και γιατί η βάση στήριξης με τη βίδα, μια που βιδώνεται καλά, δίνει τη μέγιστη ασφάλεια.

Rod Joints (βύσμα καλαμιού): Υπάρχουν δυο είδη βύσματων ένωσης για καλάμια: spigot και put over. Ένα βύσμα spigot, χρησιμοποιείται για να συναρμόζουν τα δυο τμήματα του καλαμιού που έχουν η ίδια διάμετρο.
Ένα κομμάτι με κυλινδρική μορφή από καρμπόν υλικό, συγκολλιέται στο “αρσενικό” τμήμα (το κοντάρι) του καλαμιού για να συνδέεται ύστερα στο “θηλυκό” τμήμα, ενώ τα βύσματα put over, υπάρχουν όταν το θηλυκό τμήμα του καλαμιού είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρος του κονταριού, ώστε ο ένας μπορεί να “εμβολιαστεί” στο άλλο.



Blank Materials (υλικό κατασκευής ράβδων καλαμιού): Η πλειονότητα των μοντέρνων καλαμιών είναι κατασκευασμένα με δυο σύνθετα: ή από καρμπόν, ή από composite.
Έχοντας όμως τις ίδιες χαρακτηριστικές κατασκευής, το καλάμι από καρμπόν θα είναι πολύ πιο ελαφρό, σκληρό, και πιο δυνατό από ένα καλάμι κατασκευασμένο από composite. Αυτό, το καλάμι κατασκευασμένο από composite, θα είναι πιο ελαστικό για σχεδόν όλο το μήκος του, όπως όλα τα άλλα κατασκευασμένα με το ίδιο υλικό. Ενώ τα καλάμια από καρμπόν, είναι κατασκευασμένα με μια σύνθεση από καρμπόν και ρητίνη, το συστατικό αυτό που, με το 30% περίπου, ενεργεί ως κολλητικό, τα καλάμια από composite, είναι κατασκευασμένα από ένα συστατικό fibre glass (γυαλόνημα), μια μικρή ποσότητα καρμπόν για να μειώνεται το βάρος, και ακόμα ένα 30% ρητίνη. Το fibre glass, είναι ένα υλικό εξαιρετικά ελαστικό, και αυτή την ελαστικότητα, είναι η αιτία για τον οποίο χρησιμοποιείται για τις κορυφές των πολύ ευαίσθητων καλαμιών.



fishingtarget.com

Επιστροφή στην κορυφή

2 σχόλια: