09 Οκτωβρίου 2013

Σελήνη και Παλίρροια

Ένα από τα ποιο σημαντικά και γοητευτικά θέματα της ερασιτεχνικής αλιείας αφορά σίγουρα τις πλανητικές, μετεωρολογικές και κλιματικές επιρροές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο πονοκέφαλο για τους περισσότερους ψαράδες.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις που αφορούν την επιρροή της Σελήνης προς την Γη (που είναι ελαστική) και ειδικά προς τις θάλασσες (που κατέχουν τα ¾ “τρία τέταρτα” της επιφάνειας), και τους βιολογικούς κύκλους των ψαριών. Τα θέματα που αφορούν την Σελήνη που πρέπει να προσέξουμε, στην πρακτική είναι δύο: Οι φάσεις της και την έλξη της προς τις θάλασσες της Γης που δημιουργούν τις παλίρροιες. Ξέρουμε ήδη ότι η Σελήνη δεν λάμπει από δικό της φως, αλλά αντανακλάει αυτό του ηλίου. Από την Γη μπορούμε να βλέπουμε πως η ποσότητα του φως αλλάζει συνεχώς από την μία στιγμή στην άλλη. Αυτές οι αλλαγές, είναι γνωστές ως Σεληνιακές Φάσεις. Χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα πριν να υπάρχει το Πανσέληνο, και καθεμία από τις οκτώ φάσεις παίρνει ένα διαφορετικό όνομα: Νέα Σελήνη, Ημισέληνο, Πρώτο Τέταρτο, Ημισέληνο, Πανσέληνο, Φθίνουσα, Τελευταίο Τέταρτο, Φθίνουσα και πάλι Νέα Σελήνη.

06 Οκτωβρίου 2013

Φάτε μάτια ψάρια!

Εχει καταφέρει να την παραδεχτούν ακόμη και οι πιο σκληροί ψαροντουφεκάδες και να της αφιερώσει σελίδες ολόκληρες το περιοδικό «Βυθός» για τις ικανότητές της σε ένα ανδροκρατούμενο «σπορ», το ψαροντούφεκο. Τώρα, η Κατερίνα Τοπούζογλου κάνει το χόμπι της όχι μόνο για τη δική της ευχαρίστηση, αλλά και για την ανακούφιση ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Η πρωταθλήτρια υποβρύχιου ψαρέματος, που ζει μόνιμα στη Μύκονο, έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, αφού προτιμάει να χαρίζει τις ψαριές της σε ιδρύματα, με πιο πρόσφατο το Γηροκομείο Κωνσταντινοπολιτών «Εστία» στην Αθήνα. «Τα θηράματα που έβγαζα τα χάριζα παλαιότερα σε φίλους, αλλά πλέον προτιμώ να τα δίνω σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη» μας λέει η πρώην Μις Τουρισμός και εξηγεί γιατί επέλεξε να δώσει τα ψάρια της εκεί. «Είμαι κι εγώ από την Πόλη και έχω μια ευαισθησία με τους ηλικιωμένους. Εδωσα τα θηράματά μου, τα οποία πάντα τα καθαρίζω, ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα και φυσικά να μη λερώνουν τις κουζίνες τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το βλέμμα του ανθρώπου που του χαρίζεις μια σακούλα με φρέσκα, καθαρισμένα ψάρια. Τις περισσότερες φορές γουρλώνουν τα μάτια και με κοιτάζουν με απορία και θαυμασμό. Σου λέει, “κοπέλα είναι, πώς είναι δυνατόν να κατεβαίνει εκεί κάτω και να τα πιάνει;”».

04 Οκτωβρίου 2013

Ψαρευτικές μέρες για τον Οκτώβρη 2013




Πάρε κόσμε και κοσμάκι ψαρικά απ'το δικτυάκι

Site από την Ευρώπη για online αγορές. Καμιά σχέση με διαφήμιση. Μόνο για την ευκολία των χρηστών που μπορούν και θέλουν να ψωνίζουν από το δίκτυο.



Συγκριτικός πίνακας κλίμακας αέρα

Modern scale

Μποφόρ Περιγραφή Ταχύτητα Ανέμου Ύψος κύματος Κατάσταση Θάλασσας Φαινόμενα στην θάλασσα Παράδειγμα
0 Άπνοια < 1 km/h 0 m Γαλήνια Επίπεδη, κατοπτρική επιφάνεια Beaufort scale 0.jpg
< 1 mph
< 1 knot 0 ft
< 0.3 m/s
1 ελαφρύ αεράκι 1.1–5.5 km/h 0–0.2 m Ρυτιδούμενη Το νερό κάνει μικρές «ρυτίδες» Beaufort scale 1.jpg
1–3 mph
1–3 knot 0–1 ft
0.3–1.5 m/s
2 Πολύ ασθενής (ελαφριά αύρα) 5.6–11 km/h 0.2–0.5 m Ήρεμη Μικρά κυματάκια που δεν «σπάνε». Οι κορυφές τους έχουν υαλώδη μορφή και ποτέ αφρό Beaufort scale 2.jpg
4–7 mph
4–6 knot 1–2 ft
1.6–3.4 m/s
3 Ασθενής 12–19 km/h 0.5–1 m Λίγο ταραγμένη Τα μικρά κύματα αρχίζουν να σπάνε και εμφανίζεται λίγος αφρός («προβατάκια») Beaufort scale 3.jpg
8–12 mph
7–10 knot 2–3.5 ft
3.5–5.4 m/s
4 Σχεδόν μέτριος 20–28 km/h 1–2 m Λίγο ταραγμένη ως ταραγμένη Μέτρια κύματα, εμφανίζεται αφρός και σταγονίδια νερού Beaufort scale 4.jpg
13–17 mph
11–16 knot 3.5–6 ft
5.5–7.9 m/s
5 Μέτριος  29–38 km/h 2–3 m Ταραγμένη Μεγαλύτερα κύματα (ύψους 1,2 - 2,5 μ.), εμφανίζονται αφρώδεις κορυφές παντού Beaufort scale 5.jpg
18–24 mph
17–21 knot 6–9 ft
8.0–10.7 m/s
6 Ισχυρός    39–49 km/h 3–4 m Κυματώδης Μεγάλα κύματα (ύψους 2 - 4 μ.) με επιμήκεις αφρώδεις κορυφές και έντονο πίτυλο Beaufort scale 6.jpg
25–30 mph
22–27 knot 9–13 ft
10.8–13.8 m/s
7 Σφοδρός / Σχεδόν Θυελλώδης 50–61 km/h 4–5.5 m Κυματώδης έως πολύ κυματώδης Η θάλασσα ογκούται (φουσκώνει) και λευκός αφρός από κύματα (ύψους 3 - 5 μ.) που σπάζουν αρχίζει να παρασύρεται και να σχηματίζονται ραβδώσεις κατά την διεύθυνση του ανέμου Beaufort scale 7.jpg
31–38 mph
28–33 knot 13–19 ft
13.9–17.1 m/s
8 Θυελλώδης     62–74 km/h 5.5–7.5 m Πολύ κυματώδης έως τρικυμιώδης Η θάλασσα αρχίζει να φουρτουνιάζει. Σχετικά υψηλά κύματα (4 - 6 μ.) με προεξέχουσες κορυφές που αρχίζουν να σπάνε. Σχηματίζονται έντονες λωρίδες αφρού κατά την διεύθυνση του ανέμου. Μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού Beaufort scale 8.jpg
39–46 mph
34–40 knot 18–25 ft
17.2–20.7 m/s
9 Πολύ Θυελλώδης 75–88 km/h 7–10 m Τρικυμιώδης Υψηλά κύματα (6 - 9 μ.) με πυκνές ραβδώσεις αφρού κατά την διεύθυνση του ανέμου. Οι κορυφές των κυμάτων αρχίζουν να γέρνουν, να πέφτουν και να κυλίονται. Ο αφρός είναι δυνατόν να επηρεάζει την ορατότητα Beaufort scale 9.jpg
47–54 mph
41–47 knot 23–32 ft
20.8–24.4 m/s
10 Θύελλα 89–102 km/h 9–12.5 m Πολύ τρικυμιώδης Πολύ υψηλά (8 - 12,5 μ.) κύματα με μακριές λοφώδεις ράχες. Το σπάσιμο και κύλισμα των κορυφών των κυμάτων γίνεται έντονο και βίαιο. Η θάλασσα εμφανίζει μεγάλα λευκά μπαλώματα και η συνολική της εμφάνιση αρχίζει να ασπρίζει. Η ορατότητα μειώνεται Beaufort scale 10.jpg
55–63 mph
48–55 knot 29–41 ft
24.5–28.4 m/s
11 Βίαιη / Σφοδρή θύελλα 103–117 km/h 11.5–16 m Εξαιρετικά τρικυμιώδης
(ή Άγρια)
Εξαιρετικά υψηλά (9 - 14 μ.) ογκώδη κύματα, μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού, μικρή ορατότητα. Δύσκολη η θέα πλοίων μικρής και μεσαίας χωρητικότητας, ίσως για λίγη ώρα να χάνονται πίσω από τα κύματα. Beaufort scale 11.jpg
64–73 mph
56–63 knot 37–52 ft
28.5–32.6 m/s
12 Τυφώνας ≥ 118 km/h ≥ 14 m Μαινόμενη
(ή Πολύ άγρια)
Τεράστια κύματα (14 μ. και άνω). Ο αέρας γεμίζει με αφρό και πίτυλο, η θάλασσα ασπρίζει εντελώς. Ελάχιστη έως μηδενική ορατότητα Beaufort scale 12.jpg
≥ 74 mph
≥ 64 knot ≥ 46 ft
≥ 32.7 m/s

Απίκο από το Α έως το Ω για νέους η παλιούς απικατζήδες

Βασικές οδηγίες προς γνώστες και μη απίκο ψαρέματος

Μερος 1ο

Κάποτε κάποιος προσάρμοζε το μπαμπού καλαμάκι με έτοιμη την αρματωσιά με τον φελλό … και ψάρευε………

 Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα του ψαρέματος στο μυαλό μας, αφού με το ψωμοτύρι τότε, πιάναμε ότι κολυμπούσε κάτω από το καλάμι μας, κάνοντας τα μάτια μας «κουμπότρυπες», προσπαθώντας με τις λιγοστές τηλεπαθητικές γνώσεις μας, να κάνουμε το φελλό να βουλιάξει! Αυτό είναι το απίκο!

Η τεχνική ψαρέματος με καλάμι, χωρίς μηχανισμό, με δεμένη την αρματωσιά στην μύτη του καλαμιού, με φελλό ή χωρίς φελλό, με μαλάγρωμα ή χωρίς μαλάγρωμα…

Ουσιαστικά η τεχνική ψαρέματος με καλάμι απίκο αποτελεί την πεμπτουσία του τσιμπήματος των ψαριών. Εννοούμε ότι αν κάποιος κάποτε θα ήθελε να μάθει, ή τουλάχιστον να βιώσει την τσιμπιά από διαφορετικά είδη ψαριών, τότε το απίκο είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Κι αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας στην τεχνική αυτή, δηλαδή το «γλείψιμο» του κεφάλου και τα είδη του ,και αραιά  το ανάλαφρο τσίμπημα της μουρμούρας, το απότομο τρεμουλιαστό τσίμπημα του σπάρου και του σαργού, το απότομα κατέβασμα της τσιπούρας και το λαβρακιού, το βούλιαγμα του χταποδιού κλπ.

Κάθε ψάρι στον καιρό του....

Όπως ο καιρός του κολιού είναι ο Aύγουστος, έτσι και κάθε άλλο ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του. Ως εποχή τού κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.

Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο χάννος κ.ά. δεν επηρεάζονται από την εποχή. Yπάρχουν και τα ψάρια που περιορίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η εποχή της τσιπούρας είναι το φθινόπωρο, και πιο συγκεκριμένα ο Oκτώβριος μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου.


03 Οκτωβρίου 2013

Τα φυσικά δολώματα & η χρήση τους

ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ




ΜΑΝΑ:

Όσον αφορά το μέγεθός της, τη βρίσκουμε λίγο πιο μεγάλη από το άγριο, με μια μικρή αύξηση στο πάχος της. Επίσης αυξάνεται η ελκυστικότητά της, γιατί φωσφορίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συντήρηση και οι τρόποι δολώματος και ψαρέματος, δεν διαφέρουν από το άγριο. Η ποιοτική διαφορά της Μάνας, αναγκάζει τους ψαράδες να την προτιμούν για το πεταχτάρι και λιγότερο στην καθετή και το παραγάδι. Προσελκύει τσιπούρες, σαργούς, σκαθάρια, σπάρους και άλλα μικρά πετρόψαρα.


Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία Αλιείας.

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην Σπόγγων Οστράκων Κοραλλιών).

ΓΡΙΠΟΣ - ΓΡΙΠΑΚΙ ΚΩΛΟΒΡΕΧΤΗΣ ΜΠΡΑΓΑΝΙ

Είναι διχτυωτά συρόμενα εργαλεία, που αποτελούνται από δύο παράλληλα δίχτυα (μπάντες) τα οποία συνδέονται με δίχτυ σε σχήμα σάκου. Το εργαλείο αυτό ρίχνεται από βάρκα στη θάλασσα σε περιοχές με ομαλό βυθό, και έλκεται από την ξηρά. Η αλιεία αυτή είναι παρόμοια με εκείνη της βιντζότρατας. Η χρήση αυτών των μεθόδων έχει απαγορευτεί από το 1952 Β.Δ. 11-7-49 (Α?/171).

Εγγλέζικο ψάρεμα


Κείμενο : Γιάννης Γιατράκος

Εισαγωγή στην τεχνική

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες τεχνικές ψαρέματος που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα, έχουν τις ρίζες τους στα γλυκά νερά. Μία από τις τεχνικές αυτές είναι και το εγγλέζικο ψάρεμα, που έχει βρει πλέον ένθερμους οπαδούς και στη χώρα μας. Το κείμενο αυτό αποτελεί την αρχή μιας σειράς άρθρων που σκοπό έχουν να δώσουν με απλά λόγια ό,τι χρειάζεται κάποιος για να κατανοήσει αρχικά αυτήν την τεχνική και στη συνέχεια να την εφαρμόσει στη θάλασσα.

Η τεχνική του εγγλέζικου ξεκίνησε από τους Άγγλους, στα ψαρέματα στις λίμνες και κατόπιν οι Ιταλοί την εφάρμοσαν στη θάλασσα γνωρίζοντας τεράστια εξέλιξη. Στη χώρα μας άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του '90, κυρίως μέσα από τα κείμενα Ιταλών αρθογράφων (στο περιοδικό Sport Fishing αρχικά και στη συνέχεια στο Thalassa).

Το εγγλέζικο είναι ένα αθλητικό, αρκετά εξειδικευμένο και "οριακό" ψάρεμα με το οποίο ο ψαράς βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Όσοι ασχολήθηκαν με αυτό, έγιναν στην κυριολεξία “Άγγλοι ασθενείς” και δύσκολα πλέον αλλάζουν τεχνική. Η αίσθηση της απόλυτης επαφής με το θήραμα, η απλότητα της αρματωσιάς σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία στο σύνολό του, μιας και τα πάντα δοκιμάζονται στα όριά τους, χαρίζουν συγκινήσεις που δύσκολα ξεχνιούνται...