03 Οκτωβρίου 2013

Ψάρεμα Γοφαριού με μονοάγκιστρο

Το γοφάρι είναι ένα δυνατό, πελαγίσιο ψάρι το οποίο έλκεται πάντα από ένα φρέσκο ψαροδόλι, γεγονός που το κάνει ένα απο τα συνηθέστερα θηράματα στην τεχνική του casting. Αν και παρακάτω θα αναφερθώ στο κυνήγι του γοφαριού μόνο με την τεχνική του beach ledgering, πρέπει να τονίσω ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πιάσουμε ένα γοφάρι με την τεχνική του surf casting.


 

Χταπόδια «πλημμυρίζουν» τη θάλασσα

Δύτης καταγράφει σε βίντεο τη στιγμή της εκκόλαψης των αυγών

Τα χταπόδια έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής. Ακόμα και τα μεγαλύτερα ζουν μόνο λίγα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές φορές έχουν μόνο μια ευκαιρία να κάνουν απογόνους. Έτσι, για να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν το γενετικό τους υλικό στην επόμενη γενιά, γεννούν χιλιάδες μωρά.

Όταν γεννήσουν, τα θηλυκά χταπόδια μένουν άγρυπνοι φρουροί δίπλα στα μωρά τους για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν τρέφονται πολύ και κύριο μέλημά τους είναι να προστατέψουν τα αυγά τους από τα φύκη ώστε να αερίζονται, καθαρίζοντάς τα με τις βεντούζες τους ή εκτοξεύοντας επάνω τους νερό.

Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου βρίσκεται στην Ελλάδα !!




Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου αλλά και όλης της Ελλάδας, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Το συγκεκριμένο σημείο, έχει βάθος 5.267 μέτρων !!

ΠΗΓΗ

02 Οκτωβρίου 2013

Από ηλικίας 9 χρονών!!!!!

του Θάνου Γκούρα

Κάποτε και πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν σε ηλικία 9 χρονών περίπου, θυμάμαι τον πατέρα μου

Ξεκινώντας λοιπόν άρχισε να με παίρνει μαζί του και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έλεγα στα βουνά, αφού η καρδιά του χτυπάει ακόμα θα έλεγα περισσότερο στο θήραμα...

Πηγαίνοντας παρέα και σε ώρες κατάλληλες για ένα μικρό παιδί-εμένα- αν και πετούσα από την χαρά της στιγμής ακλουθούσα με πολύ μεγάλη όρεξη και πάντα πίσω του, για την όλη περιπέτεια και αναζήτηση τόπου και θηράματος.

Περιμένοντας να έρθει αυτό και αφού περνούσαν ευχάριστα μεν αλλά κουραστικά δε, οι ώρες λόγο περπατήματος στα βουνά, στο τέλος έπαιρνα και το δωράκι που φυσικά ήταν η σκοποβολή, κρατώντας κόντρα το χέρι του πατέρα πάντα στην πλάτη μου και την επιβράβευση του, βλέποντας τον να ανοίγει τα χέρια του και να με σφίγγει στην αγκαλιά του, ψιθυρίζοντας μου μες το αυτί.... Σ’ ΑΓΑΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!!!!!

Μαλάγρες και αρώματα στην εγγλέζικη τεχνική

Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Μαλάγρες και αρώματα στην εγγλέζικη τεχνική

Όπως ίσως γνωρίζουμε οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με τεχνικές επιφανείας και oυσιαστικά, πιάνοντας μια μαλάγρα στα χέρια μας, μπορούμε εύκολα να την αναλύσουμε στα διάφορα συστατικά της. Από το άρωμα που συνήθως υπερισχύει μπορούμε να συμπεράνουμε τη γεύση, ενώ βρέχοντας τη κατά τη διάρκεια της παρασκευής της, μπορούμε με την αίσθηση της αφής να καταλάβουμε τα υλικά που την αποτελούν και τη συνοχή της. Το τελευταίο, είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του ψαρέματος, γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί το βάθος που θα φτάσει η μαλάγρα και ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να διαλυθεί, έτσι ώστε να διασκορπιστούν τα υλικά και τα αρώματα στην ευρύτερη περιοχή. Η μυρωδιά της μαλάγρας βρίσκεται βασικά στις πρώτες ύλες που την αποτελούν και στα φυσικά αρώματα που έχουν προστεθεί για να την ενισχύσουν. Ρίχνοντας μαλάγρα στο νερό, το πρώτο πράγμα που διαχέεται ταχύτατα είναι τα αρώματα, με κύριο λόγο να προσελκύσουν τα ψάρια στην περιοχή. Οι πρώτες ύλες, που αποτελούνται κυρίως από άλευρα, θα παραμείνουν για λίγο χρόνο έως να διαλυθούν τελείως και είναι αυτές που θα κρατήσουν τα ψάρια στην περιοχή, αφού λειτουργούν σαν τροφή...
χρησιμοποιούμε μαλάγρες στα ψαρέματα μας, αυτές αποτελούνται από διάφορα υλικά με πυκνή σύσταση, άγευστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, ανακατεμένα όμως με αρωματικά τα οποία είναι και αυτά που θα δώσουν γεύση και μυρωδιά στο μείγμα. Αυτό το ανακάτεμα των υλικών είναι που ερεθίζει τα ψάρια να παραμείνουν στην περιοχή και να γευτούν στη συνέχεια τα δολώματα μας.

24 Σεπτεμβρίου 2013

Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι

Η εκπληκτική αλληγορία του Μπρεχτ, πιο επίκαιρη από ποτέ...

πηγή: http://artinboka.com/
Direction: Sasa Klopanovic - Sinestezia
Voiceover: Jon Greenhlagh
Illustration and animation: Nikola Prijic
Mastering: Janja Loncar
Producer: Ana Zatezalo Schenk - Sinestezia


23 Σεπτεμβρίου 2013

Η δράση, (Action) του καλαμιού ψαρέματος



Η δράση ή Action ενός καλαμιού ψαρέματος, είναι ο τρόπος συμπεριφοράς που παίρνει το καλάμι κατά τη διάρκεια του πετάγματος και κατά τη διάρκεια της μάχης με ένα ψάρι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ψάρεμα με ελαφριά δολώματα, με ένα καλάμι πολύ “soft”, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται τη χρήση ενός άλλου πολύ πιο βαρioυ.
Ενώ στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε να συλλάβουμε μόνο κάποιο μικρό ψαράκι, στην δεύτερη περίπτωση οι προβλέψεις μπορούν να είναι αρκετά διαφορετικές: ένα μεγάλο ψάρι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον εξοπλισμό που διαλέξαμε.

Για αυτό το λόγο,και στις δυο περιπτώσεις, είναι σωστό να κάνουμε χρήση του σωστού καλαμιού.

Το Action ενός καλαμιού, αναφέρεται στο βαθμό απάντησης μιας καμπυλοειδούς δύναμης και την ταχύτητα με την οποίο επιστρέφει το καλάμι στην αρχική του θέση (ίσια).
Τα Action ενός καλαμιού μπορούν να είναι: Action κορυφής (Fast), Action μεσαία (Medium), και Action μαλακά ή παραβολική (Slow action). 

20 Σεπτεμβρίου 2013

Κόμποι για την εγγλέζικη τεχνική και όχι μόνο

Παρακολουθήστε κόμπους για την εγγλέζικη τεχνική και όχι μόνο από τον Γιάννη Γιατράκο


Κατασκευή stopper


Λιγοστεύουν τα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με διεθνή έρευνα

Σχεδόν «νεκρά» τα νερά Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο

Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ψαριών στη Μεσόγειο απαντώνται σε θαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ τα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι σχεδόν νεκρά, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα, σε μια μελέτη που έχει σημασία για τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.

Οι ερευνητές πέρασαν τρία χρόνια πραγματοποιώντας καταδύσεις και δειγματοληψίες στα νερά του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στόχος τους ήταν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που έχουν στα οικοσυστήματα οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου αυτές υπάρχουν.

«Αυτά που βρήκαμε παρουσιάζουν τεράστιες αντιθέσεις. Οι υψηλότερες βιομάζες ιχθύων εντοπίστηκαν σε θαλάσσια καταφύγια έξω από την Ισπανία και την Ιταλία. Δυστυχώς, γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία τα νερά ήταν νεκρά» αναφέρει ο Ενρίκ Σαλά, ερευνητής του National Geographic και επικεφαλής της ομάδας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.