
03 Οκτωβρίου 2013
Ψάρεμα Γοφαριού με μονοάγκιστρο

Χταπόδια «πλημμυρίζουν» τη θάλασσα
Δύτης καταγράφει σε βίντεο τη στιγμή της εκκόλαψης των αυγών

Όταν γεννήσουν, τα θηλυκά χταπόδια μένουν άγρυπνοι φρουροί δίπλα στα μωρά τους για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και ένα χρόνο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν τρέφονται πολύ και κύριο μέλημά τους είναι να προστατέψουν τα αυγά τους από τα φύκη ώστε να αερίζονται, καθαρίζοντάς τα με τις βεντούζες τους ή εκτοξεύοντας επάνω τους νερό.
Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου βρίσκεται στην Ελλάδα !!
Σύμφωνα
με έρευνες που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και
τεχνολογίας αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πιο βαθύ σημείο
της Μεσογείου αλλά και όλης της Ελλάδας, βρίσκεται νοτιοδυτικά της
Πελοποννήσου.
Το συγκεκριμένο σημείο, έχει βάθος 5.267 μέτρων !!
ΠΗΓΗ
Το συγκεκριμένο σημείο, έχει βάθος 5.267 μέτρων !!
ΠΗΓΗ
02 Οκτωβρίου 2013
Από ηλικίας 9 χρονών!!!!!
του Θάνου Γκούρα
Κάποτε και πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν σε ηλικία 9 χρονών περίπου, θυμάμαι τον πατέρα μου

Πηγαίνοντας παρέα και σε ώρες κατάλληλες για ένα μικρό παιδί-εμένα- αν και πετούσα από την χαρά της στιγμής ακλουθούσα με πολύ μεγάλη όρεξη και πάντα πίσω του, για την όλη περιπέτεια και αναζήτηση τόπου και θηράματος.
Περιμένοντας να έρθει αυτό και αφού περνούσαν ευχάριστα μεν αλλά κουραστικά δε, οι ώρες λόγο περπατήματος στα βουνά, στο τέλος έπαιρνα και το δωράκι που φυσικά ήταν η σκοποβολή, κρατώντας κόντρα το χέρι του πατέρα πάντα στην πλάτη μου και την επιβράβευση του, βλέποντας τον να ανοίγει τα χέρια του και να με σφίγγει στην αγκαλιά του, ψιθυρίζοντας μου μες το αυτί.... Σ’ ΑΓΑΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!!!!!
Μαλάγρες και αρώματα στην εγγλέζικη τεχνική
Μαλάγρες και αρώματα στην εγγλέζικη τεχνική
Όπως ίσως γνωρίζουμε οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με τεχνικές
επιφανείας και oυσιαστικά, πιάνοντας μια μαλάγρα στα χέρια μας, μπορούμε εύκολα να την
αναλύσουμε στα διάφορα συστατικά της. Από το άρωμα που συνήθως
υπερισχύει μπορούμε να συμπεράνουμε τη γεύση, ενώ βρέχοντας τη κατά τη
διάρκεια της παρασκευής της, μπορούμε με την αίσθηση της αφής να
καταλάβουμε τα υλικά που την αποτελούν και τη συνοχή της. Το τελευταίο,
είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του ψαρέματος, γιατί από αυτό θα
εξαρτηθεί το βάθος που θα φτάσει η μαλάγρα και ο χρόνος που θα χρειαστεί
μέχρι να διαλυθεί, έτσι ώστε να διασκορπιστούν τα υλικά και τα αρώματα
στην ευρύτερη περιοχή. Η μυρωδιά της μαλάγρας βρίσκεται βασικά στις
πρώτες ύλες που την αποτελούν και στα φυσικά αρώματα που έχουν προστεθεί
για να την ενισχύσουν. Ρίχνοντας μαλάγρα στο νερό, το πρώτο πράγμα που
διαχέεται ταχύτατα είναι τα αρώματα, με κύριο λόγο να προσελκύσουν τα
ψάρια στην περιοχή. Οι πρώτες ύλες, που αποτελούνται κυρίως από άλευρα,
θα παραμείνουν για λίγο χρόνο έως να διαλυθούν τελείως και είναι αυτές
που θα κρατήσουν τα ψάρια στην περιοχή, αφού λειτουργούν σαν τροφή...
χρησιμοποιούμε μαλάγρες στα ψαρέματα μας, αυτές
αποτελούνται από διάφορα υλικά με πυκνή σύσταση, άγευστα στο μεγαλύτερο
μέρος τους, ανακατεμένα όμως με αρωματικά τα οποία είναι και αυτά που θα
δώσουν γεύση και μυρωδιά στο μείγμα. Αυτό το ανακάτεμα των υλικών είναι
που ερεθίζει τα ψάρια να παραμείνουν στην περιοχή και να γευτούν στη
συνέχεια τα δολώματα μας.
26 Σεπτεμβρίου 2013
24 Σεπτεμβρίου 2013
Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι
Η εκπληκτική αλληγορία του Μπρεχτ, πιο επίκαιρη από ποτέ...
πηγή: http://artinboka.com/
Direction: Sasa Klopanovic - Sinestezia
Voiceover: Jon Greenhlagh
Illustration and animation: Nikola Prijic
Mastering: Janja Loncar
Producer: Ana Zatezalo Schenk - Sinestezia
πηγή: http://artinboka.com/
Direction: Sasa Klopanovic - Sinestezia
Voiceover: Jon Greenhlagh
Illustration and animation: Nikola Prijic
Mastering: Janja Loncar
Producer: Ana Zatezalo Schenk - Sinestezia
23 Σεπτεμβρίου 2013
Η δράση, (Action) του καλαμιού ψαρέματος
Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ψάρεμα με ελαφριά δολώματα, με ένα καλάμι πολύ “soft”, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται τη χρήση ενός άλλου πολύ πιο βαρioυ.
Ενώ στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε να συλλάβουμε μόνο κάποιο μικρό ψαράκι, στην δεύτερη περίπτωση οι προβλέψεις μπορούν να είναι αρκετά διαφορετικές: ένα μεγάλο ψάρι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον εξοπλισμό που διαλέξαμε.
Για αυτό το λόγο,και στις δυο περιπτώσεις, είναι σωστό να κάνουμε χρήση του σωστού καλαμιού.
Το Action ενός καλαμιού, αναφέρεται στο βαθμό απάντησης μιας καμπυλοειδούς δύναμης και την ταχύτητα με την οποίο επιστρέφει το καλάμι στην αρχική του θέση (ίσια).
Τα Action ενός καλαμιού μπορούν να είναι: Action κορυφής (Fast), Action μεσαία (Medium), και Action μαλακά ή παραβολική (Slow action).
20 Σεπτεμβρίου 2013
Κόμποι για την εγγλέζικη τεχνική και όχι μόνο
Παρακολουθήστε κόμπους για την εγγλέζικη τεχνική και όχι μόνο από τον Γιάννη Γιατράκο
Κατασκευή stopper
Λιγοστεύουν τα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με διεθνή έρευνα
Σχεδόν «νεκρά» τα νερά Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο

Οι ερευνητές πέρασαν τρία χρόνια πραγματοποιώντας καταδύσεις και δειγματοληψίες στα νερά του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στόχος τους ήταν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που έχουν στα οικοσυστήματα οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου αυτές υπάρχουν.
«Αυτά που βρήκαμε παρουσιάζουν τεράστιες αντιθέσεις. Οι υψηλότερες βιομάζες ιχθύων εντοπίστηκαν σε θαλάσσια καταφύγια έξω από την Ισπανία και την Ιταλία. Δυστυχώς, γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία τα νερά ήταν νεκρά» αναφέρει ο Ενρίκ Σαλά, ερευνητής του National Geographic και επικεφαλής της ομάδας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)