17 Μαΐου 2018

Pole Fishing: Με την ματιά του αρχάριου


Η γνωριμία μου με το pole fishing κρατάει στην θεωρία αρκετό καιρό. Τα ψαρέματα μου είναι αποκλειστικά με την λεγόμενη εγγλέζικη τεχνική που έχει έως κύριο χαρακτηριστικό την χρήση φελλού. Βέβαια έχω ασχοληθεί από μικρό παιδί με το απίκο (και αυτό με χρήση φελλού) οπότε ψάχνοντας και διαβάζοντας διάφορα έντυπα ανακάλυψα την τεχνική του pole fishing και μου φάνηκε ότι ήταν πολύ κοντά στο απίκο. Έτσι μετά από πολλά ψαρέματα και πολλούς αγώνες αποφάσισα να ψάξω λίγο καλύτερα το θέμα.


Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν ήταν και πολύ εύκολα λόγω της μικρής αγοράς της Ελλάδας που δεν μπορεί να σου προσφέρει την ποικιλία αλλά και το service σε τέτοια καλάμια, συν ότι οι τιμές είναι και λίγο απαγορευτικές. Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο απ’ όπου και να πάρει κανείς ένα τέτοιο καλάμι χρειάζεται αρκετά χρήματα, επειδή μιλάμε για ένα κοντάρι πολλών μέτρων (8,5 / 10 / 11 / 13 / 14,5 / 16) που πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα πολύ στιβαρό οπότε μιλάμε για μια τεχνολογία που είναι ακριβή έτσι και αλλιώς.

Έτσι λοιπόν στράφηκα στην αγορά της Αγγλίας που μπόρεσα και πήρα ένα καλάμι  που άντεχε την τσέπη μου αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα καλάμι για με βάλει, όπως λέμε, στην τεχνική. Το «κακό» με αυτή την τεχνική βέβαια είναι ότι ένα καλάμι από μόνο του δεν λέει κάτι. Υπάρχει μια πολλή μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων που δυστυχώς δεν είναι προαιρετικά για να μπορέσεις να ψαρέψεις.
Πρώτων και κύριο η χρήση ενός seat box είναι απαραίτητη επειδή εκεί πάνω θα κουμπώσουν τα διάφορα εξαρτήματα που είναι παρελκόμενα του καλαμιού. Επίσης όλα αυτά τα εξαρτήματα δεν είναι και το πιο εύκολο για να τα βρεις στην Ελλάδα. Βέβαια τώρα που έχουν αποκτηθεί κάποια καλάμια, κυρίως από ανθρώπους που ασχολούνται με αθλητική αλιεία, είναι φυσικό επακόλουθο τα μαγαζιά να αρχίσουν να φέρνουν  πραγματάκια κάνοντας την ζωή όλων μας ευκολότερη.


Έστησα λοιπόν το seat box που είχα αγοράσει πριν πάρω το καλάμι και συγκέντρωσα τα παρελκόμενα   για να μπορέσω να ψαρέψω και για αναψυχή αλλά και αθλητικά μιας και είμαι μέλος της ομάδας της Καρύστου. Οι δυο αυτές κατηγορίες έχουν αρκετές διαφορές βέβαια. Όταν ψαρεύεις για αναψυχή δεν έχεις κανένα άγχος, δεν υπάρχει χρόνος να τρέχει οπότε ότι και να συμβεί είσαι χαλαρός να το αντιμετωπίσεις με την ησυχία σου. Στην αθλητική αλιεία όμως τα πράγματα αλλάζουν. Πρέπει όλα τα  εξαρτήματα που χρησιμοποιείς να είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τα χέρια σου, πρέπει να έχεις αρκετά έτοιμα καλάμια, είτε για εφεδρεία είτε με διαφορετικά στησίματα, και εν ειδικά για το Pole χρειάζεσαι πάρα πολλές αρματωσιές που να μπορούν να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη γκάμα συνθηκών που θα έχεις να αντιμετωπίσεις. Να και πάλι ένα έξοδο το οποίο δεν είχα υπολογίσει. Αγορά φελλών. Σιγά σιγά συγκέντρωσα μερικούς.



Το πρώτο ψάρεμα λοιπόν έγινε στην Υλίκη, όπου κυρίως δεν πήγα για ψάρεμα αλλά για να μπορέσω να στήσω για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες τον εξοπλισμό μου και να μπορέσω να δω πως συμπεριφέρεται το συγκεκριμένο καλάμι. Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν στην κίνηση του καλαμιού επειδή η ανάκτηση του δεν γίνεται με το παραδοσιακό σήκωμα αλλά με τράβηγμα προς τα πίσω. Αυτό λοιπόν απαιτεί μια τεχνική γιατί πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Οφείλω να ομολογήσω ότι η παρακολούθηση video σχετικά με το pole βοήθησε πάρα πολύ. Επίσης υπάρχουν τεχνικές έτσι ώστε να κρατάς το καλάμι χωρίς να σε κουράζει ιδιαίτερα.  

Στην συνέχεια αντιμετώπισα ένα θέμα που δεν το είχα αντιληφθεί. Όταν φέρνεις το Pole μπροστά έτσι ώστε να ρίξεις την αρματωσιά στο νερό, όσο απομακρύνετε τόσο μεγαλύτερη είναι η ταλάντωση που έχει  οπότε ο κίνδυνος μπερδέματος είναι πολύ κοντά. Μετά βέβαια από ένα δυο μπερδέματα κατάλαβα ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και καθόλου νευρικές. Μόλις κατακτήσεις αυτό αρχίζει όλο το πράγμα να στρώνει.

Ένα πράγμα που δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ ήταν το Pole roller. Ουσιαστικά είναι μια βάση με κυλινδρικά μαξιλαράκια τα οποία περιστρέφονται έτσι ώστε κάθε φορά που μετακινείς το pole να πηγαινοέρχεται εύκολα. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η απόσταση που θα το στήσεις καθώς και το ύψος. Εγώ έκανα το λάθος και το έστησα αρκετά μακριά με αποτέλεσμα όταν έφερνα το καλάμι προς το νερό να κρεμάει το τελευταίο στέλεχος και να ακουμπάει στο έδαφος όχι και τόσο «ευγενικά». Ευτυχώς που η εταιρίες το έχουν σκεφτεί και μαζί με το καλάμι σε προμηθεύουν με προστατευτικά για το τελευταίο στέλεχος. Το ιδανικό βέβαια είναι η χρήση δυο rollers αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα προς το παρόν.



Άλλος παράγοντας πολύ ανεπιθύμητος είναι ο αέρας. Βέβαια δεν μιλάω για το αεράκι αλλά για κάποιες ξαφνικές ριπές ανέμου που είναι πολύ επικίνδυνες για τον εξοπλισμό μας. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτό, έχοντας στερεώσει όσο καλύτερα γίνεται τον εξοπλισμό (που βέβαια μερικές φορές δεν αρκεί) αλλά και στην περίπτωση που έχεις το καλάμι στα χέρια σου να φροντίσεις να μην φέρεις μεγάλη αντίσταση κόντρα στον αέρα γιατί όπως καταλαβαίνεται ο ανεπιθύμητος ήχος ΚΡΑΚ ελλοχεύει.

Η βυθομέτρηση δεν ήταν κάτι που με δυσκόλεψε αρκετά, μιας και η απόσταση που ψαρεύεις είναι πολύ συγκεκριμένη οπότε, γίνεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Βασικό είναι βέβαια να μην πάρεις μέτρηση μόνο από το σημείο που θα ψαρέψεις αλλά και από διπλανά σημεία καθώς και από πιο μικρές αποστάσεις για να μπορέσεις να αντιληφθείς τι γίνεται περίπου στον πυθμένα.
Το δεύτερο ψάρεμα έγινε έχοντας πλέον όλα αυτά στο μυαλό μου και τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα. Βέβαια τα ψάρια που «χτύπησαν» ήταν κυρίως κέφαλοι, αλλά προς το σούρουπο με τίμησε και ένας βάρβος, όπου ένοιωσα για πρώτη φορά το λάστιχο από το pole να τεντώνει αλλά και την δυνατότητά του να κουράσει πολύ εύκολα ένα τόσο δυνατό ψάρι.



Η ενασχόληση μου με το Pole fishing μόλις έχει αρχίσει και θέλει πολύ δουλειά και για να το κατακτήσεις. Όλα αυτά που περιέγραψα είναι κάποια από τα πράγματα που αντιμετώπισα σαν καινούργιος στην τεχνική. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι οδηγός. Ευελπιστώ μόλις γίνω πιο έμπειρος να μπορώ σε ένα επόμενο άρθρο να μπορέσω να μοιραστώ και τεχνικά στοιχεία για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου