04 Δεκεμβρίου 2014

Που πάμε ορέ? - του Πασχάλη Σερέγου

Δυστυχώς σήμερα αν και δεν το θέλω θα στεναχωρήσω μερικούς καλούς ή λιγότερο καλούς φίλους.
Δεν μου αρέσει να γκρινιάζω αλλά νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό η κατάσταση με το παράκτιο ψάρεμα στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Αναφέρομαι φυσικά στα γνωστά σε όλους τηλεκατευθυνόμενα βαρκάκια. Είναι μόνο το χαζό μου το μυαλό ή εδώ και κάμποσο καιρό λαβαίνει χώρα ένας πρωτόγνωρος βιασμός των ακτών μας?

Καταστήματα, ψαράδες-διδάσκαλοι, έντυπα, αχταρμάς όλοι, κατευθύνουν ψαράδες λογής λογής, έμπειρους ή και αρχάριους να αγοράσουν ένα από αυτά τα διαόλια και 2-3 μπετόβεργες. Και όλοι μαζί επιδίδονται σε πολύωρα καραβοψαρέματα αδειάζοντας το βυθό από τα τελευταία αξιόλογα αλιεύματα του είδους. Συναγρίδες, μαγιάτικα και άλλα πολλά τρόπαια ποζάρουν δίπλα από «ψαράδες» πανευτυχείς, δικαιωμένους και σε πολλές περιπτώσεις με γεμάτες τσέπες.


Η συνέχεια στο facebook με ανέβασμα των ψαριών και άπειρα λάικ από κάτω με βαρύγδουπα σχόλια του τύπου «γατάκια», «μπράβο μάγκα μου» και άλλες εκφράσεις ανωτάτου επιπέδου.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το νόμιμο της υπόθεσης αλλά με το χέρι στη καρδιά ρε παιδιά πείτε μου. Είναι ψάρεμα αυτό? Όχι πείτε μου. Είναι? Που είναι η προσπάθεια? Που είναι ο κόπος? Τι ευχαριστιέστε? Δε λέω…δύστροπη γυναίκα η θάλασσα αλλά εκεί ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους άντρες. Εκεί ξεχωρίζουν ποιοι έχουν όρχεις και να δεχθούν τα χτυπήματά της αλλά και να την κατακτήσουν τελικά. Όλα τα άλλα είναι πλαστικά ερωτικά βοηθήματα που είτε δείχνουν ανεπάρκεια ή σε μια καλή περίπτωση αδιαφορία.

Φανταστείτε να υπήρχε ένα «ραντάρ» για παράκτιους σπινεράδες και να εντόπιζε τε ψάρια από την ακτή. Βλέπεις το λαβράκι και πάς και ρίχνεις στα μούτρα του το τεχνητό. Μωρέ μεγάλη δουλειά θα έκανες. Μπράβο μεγάλε μου ψαρά!

Ο επόμενος ξεπεσμός ποιος θα είναι ρε παιδιά? Τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο με κάμερα και ψαροντούφεκο λέιζερ?

Δεν μπαίνουν φυσικά όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχει μια μερίδα ψαράδων οι οποίοι προκαλούν τη ζημιά ασυναίσθητα αφού όσοι θα έπρεπε να τους μάθουν να σέβονται τη θάλασσα τους διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο.

Από την άλλη? Από την άλλη υπάρχει η μπίζνα και η ματαιοδοξία του λάικ. Και εκεί δεν υπάρχει δικαιολογία καμία.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους σκαφάτους φίλους που με ένα βυθόμετρο και ένα GPS κάνανε το ψάρεμα σχεδόν διεκπεραίωση. Το διώχνουν μακριά από την αναψυχή και το φέρνουνε επικίνδυνα κοντά στο λεγόμενο επαγγελματικό ψάρεμα και τα λεφτά δεν είναι καθόλου λίγα πιστέψτε με.

Εγώ λυπάμαι πάρα πολύ. Λυπάμαι γιατί για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει παιδεία και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Ελπίζω μόνο να ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται διότι προσωπικά δεν έχω να χάσω τίποτα. Δεν ψαρεύω στα ίδια χωράφια με τους προαναφερόμενους. Αντίθετα κάποιοι έχουν να χάσουν αρκετά περισσότερα.

Το ξέρω ότι έβγαλα μεγάλη αγανάκτηση και γνωρίζω ότι θα ενοχλήσω αρκετό κόσμο αλλά θεωρώ ότι ο καλύτερος φίλος δεν είναι ο groopie λαικαδόρος αλλά αυτός που θα πει ορισμένα πράγματα χύμα και με καθαρή συνείδηση.

Τέλος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους εκείνους τους ψαράδες που ακόμα και σήμερα προτιμάνε να βρέξουν κώλο. Σε όλους τους ψαράδες που βολοδέρνουν τις ακτές με αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες για να βγάλουν με σεβασμό προς τη θάλασσα το μερίδιο που τους αναλογεί με μοναδικό εργαλείο την σωματική και κυρίως ψυχική δύναμη και τα πολλές φορές ευτελή ψαροτσουμπλέκια.

2 σχόλια:

  1. swsta ta les file mou auto den einai psarema alla kanivalismos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτοι σιγουρσ θα βαζουν αλλους να κανουν σεξ αντι γι αυτους για να μην κουραζονται και μετα θα λενε αρκετα γα....με σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή