02 Ιουλίου 2014

Εγγλέζικο και εποχές

του Βασίλη Τζανίνη

Το εγγλέζικο αποτελεί ένα ψάρεμα το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτικό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως τα περισσότερα ψαρέματα όμως, μπορεί να έχει διακυμάνσεις στην αποδοτικότητά του ανάλογα με την εποχή. Οι διατροφικές συνήθειες των ψαριών διαφοροποιούνται, όπως επίσης και η μετακίνησή τους από τόπο σε τόπο λόγω της αναζήτησης τροφής και της ιδανικής θερμοκρασίας για τη διαβίωση τους, διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στη γενικότερη συμπεριφορά τους. Έτσι, ο παράκτιος ψαράς θα πρέπει να ξέρει το πως, το που και κυρίως το πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος να εξασκήσει την εν λόγω τεχνική ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.


Καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το εγγλέζικο, όντας μια τεχνική παράκτιου ψαρέματος, πραγματοποιείται σε ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον. Τα μέρη που αναζητούμε είναι κυρίως ρηχά κομμάτια - από 4 έως 7 με 10 μέτρα - όπου η πρώτη αποχή βρίσκεται αρκετά κοντά στην ακτή αφού τα ψάρια-στόχοι της τεχνικής μας κινούνται και τρέφονται συνήθως μέσα και γύρω από αυτά τα σημεία. Σε ένα τόσο περιορισμένο βάθος όμως, όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, ο αντίκτυπος των ατμοσφαιρικών καιρικών συνθηκών είναι άμεσος. Οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες του ατμοσφαιρικού αέρα καθώς και το ποσοστό ηλιοφάνειας επηρρεάζει σε μεγάλο βαθμό και με ταχείς ρυθμούς την αντίστοιχη θερμοκρασία του νερού και κατά συνέπεια την κινητικότητα των ψαριών σε όλα τα επίπεδα.

Επιπροσθέτως, όπως όλοι γνωρίζουμε οι εποχές του χρόνου αποτελούν μια διαδοχική αλυσίδα. Είναι επομένως λογικό οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη μία εποχή να επηρρεάζουν λίγο ως πολύ και την επόμενη, ειδικά όταν τα καιρικά φαινόμενα έχουν ένταση και διάρκεια. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ωοτοκία των ψαριών που λαμβάνει χώρα την άνοιξη, η οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι εποχές δεν είναι πλέον απόλυτα διακριτές, είτε συντελείται πρόωρα είτε καθυστερεί ανάλογα με το πόσο βαρύς υπήρξε ο απερχόμενος χειμώνας. Αλλά ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.



Ξεκινώντας την περιήγηση μας, ας τοποθετηθούμε χρονικά στις αρχές της άνοιξης. Οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και ηπιότερες με αποτέλεσμα ο παράκτιος ψαράς να αναζητά χρόνο ώστε να βρεθεί κοντά στη θάλασσα και την αγαπημένη του ενασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι η εποχή όπου η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας συμπαρασύρει αυτή των υδάτων με αποτέλεσμα η κινητικότητα κοντά στις ακτές να αυξάνεται. Τα ψάρια που αναζητούμε πλησιάζουν την ακτογραμμή τόσο για να γεννήσουν σε ασφαλή σημεία όσο και για να τραφούν. Μπορεί αρχικά, λόγω της επικείμενης ωοτοκίας να είναι κάπως δύστροπα στην αναζήτηση τροφής καθώς προτιμούν να παραμείνουν μακριά από διαφαινόμενους κινδύνους, όμως μόλις αποθέσουν το πολύτιμο φορτίο τους παρατηρείται μια έντονη διατροφική φρενίτιδα προκειμένου να αναπληρώσουν την ενέργεια που σπατάλησαν την αμέσως προηγούμενη περίοδο της ζωής τους. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, τη συγκεκριμένη εποχή θα αναζητήσουμε τα ψάρια αρκετά ψηλότερα από το βυθό ώστε να εκμεταλλευτούμε την ανταγωνιστικότητα που επικρατεί, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων όπου γνωρίζουμε ότι τα αλιεύματα τρέφονται χαμηλά όπως είναι οι κέφαλοι ή οι τσιπούρες. Όσον αφορά τις ώρες, παρόλο που το εγγλέζικο μπορεί να πραγματοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι καταλληλότερες είναι οι μεσημβρινές - εφόσον βέβαια και οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν - και κυρίως οι απογευματινές εώς και λίγο μετά το σούρουπο.

Προχωρώντας χρονικά βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει ανέβει σημαντικά και μαζί της αυτή των παράκτιων υδάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ψάρια, αποζητώντας πιο σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες να αποτραβιώνται σε βαθύτερα σημεία τα οποία είναι συνήθως εκτός της ψαρευτικής μας εμβέλειας. Παράλληλα, η ανθρώπινη παρουσία κατά μήκος της ακτογραμμής μεγιστοποιείται. Λουόμενοι, ψαροντουφεκάδες και σκάφη αναψυχής επιδίδονται σε κάθε λογής δραστηριότητα δημιουργώντας μια θορυβώδη κατάσταση η οποία ενοχλεί και απομακρύνει τα ψάρια από την ψαρεύτρα μας. Τέλος, η πολύ υψηλή ατμοσφαιρική θερμοκρασία καθιστά το ψάρεμά μας από βασανιστικό εώς αδύνατο. Την εν λόγω περίοδο, εφόσον επιθυμούμε να επιδοθούμε στην αγαπημένη μας τεχνική, θα επιλέξουμε κυρίως τις βραδυνές ώρες έως και το ξημέρωμα. Και πάλι θα αναζητήσουμε τα ψάρια σε μικρό βάθος και ακόμη ψηλότερα ειδικά σε ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο, όπου η φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αυξημένη. Εναλλακτικά, μπορούμε να αναζητήσουμε την τύχη μας σε λιμάνια με βαθύτερα νερά όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πιο περιορισμένη.


Το φθινόπωρο αποτελεί μια σχετικά καλή ψαρευτικά περίοδο. Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας, απομακρύνει τον πολύ κόσμο από τις ακτές και ταυτόχρονα επαναφέρει τα ψάρια στις ρηχές ζώνες. Η διάρκεια της ημέρας γίνεται ολοένα και μικρότερη περιορίζοντας τον ψαρευτικό μας χρόνο ενώ παράλληλα εμφανίζονται κάποιοι... ιδιαίτερα νόστιμοι αλλά ανταγωνιστικοί και επιζήμιοι για το ψάρεμά μας θηρευτές. Από τις αρχές κιόλας της εποχής, και ιδιαίτερα όσο η θερμοκρασία των υδάτων μειώνεται, λίγο πριν τη δύση του ηλίου κάνουν την εμφάνισή τους τα καλαμάρια. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι μετά το σούρουπο η δραστηριότητα των ψαριών μειώνεται στο ελάχιστο, και ίσως ένας από τους λόγους για το συγκεκριμένο φαινόμενο να είναι και αυτός. Κατά τα άλλα, η μέθοδος αναζήτησης των περιζήτητων αλιευμάτων δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από αυτήν της άνοιξης τόσο από πλευράς βάθους όσο και από πλευράς ωρών.


Τέλος, ο χειμώνας είναι μια δύσκολη αλλά δυνητικά εξαιρετική εποχή για την τεχνική του εγγλέζικου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η απουσία ισχυρών πολυήμερων βροχοπτώσεων και ισχυρού ψύχους έχουν ως αποτέλεσμα τα παράκτια ύδατα να διατηρούν ικανοποιητικές θερμοκρασίες για τα κύρια είδη ψαριών που αναζητούμε όπως είναι για παράδειγμα οι σαργοί. Επίσης, σε συγκεκριμένους ψαρότοπους την εποχή αυτή συγκεντρώνονται αξιόλογα και ευμεγέθη ψάρια όπως μεγάλες τσιπούρες και λαυράκια. Τα τελευταία μάλιστα τα αναζητάμε σε συνθήκες έντονου κρύου αφού τότε είναι και η περίοδος που τα μεγαλύτερα του είδους πλησιάζουν τις ακτές και κυρίως τα λιμάνια για να τραφούν. Μοναδικό μειονέκτημα της εποχής αποτελούν οι καιρικές αντιξοότητες οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικά ενοχλητικές για τον ψαρά. Το χειμώνα, η αναζήτησή μας θα γίνει σχετικά κοντά στο βυθό, αφού τα ψάρια δύσκολα πλησιάζουν τα ανώτερα ψυχρά στρώματα του νερού, λίγο πάνω από τα όρια που τρέφονται τα «ανεπιθύμητα» για την τεχνική μας ψάρια του βυθού όπως χάνοι, γύλοι, πέρκες κλπ. Χρονικός περιορισμός δεν υπάρχει αφού μπορούμε να ψαρέψουμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά... για τους πολύ τολμηρούς... και τη νύχτα.


Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το εγγλέζικο είναι ικανό να μας χαρίσει πολλές συγκινήσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό όμως είναι να λαμβάνουμε ως ψαράδες και ως άνθρωποι τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφεύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Όσοι έχουν ψαρέψει κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες γνωρίζουν ότι πολλές φορές ο υπερβολικός ζήλος χωρίς πρόληψη μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Από μια απλή ηλίαση το καλοκαίρι μέχρι και τη διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας λόγω κάκιστων καιρικών συνθηκών το χειμώνα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε όλες τις εποχές του χρόνου αλλά και ο σεβασμός στη φύση και τα στοιχεία της θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα για να μπορούμε να χαιρόμαστε αυτό που αγαπάμε.



το άρθρο εχει δημοσιευτεί στις 25/06/2014 στα "Κυνηγετικά Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου