Δεν έχω ξαναδεί πιο μερακλή άνθρωπο
29 Οκτωβρίου 2013
11 Οκτωβρίου 2013
Βασική συντήρηση μηχανισμού
Μόλις ακολούθησα αυτά
τα βήματα και έκανα με μεγάλη θα έλεγα επιτυχία συντήρηση σε δυο μηχανάκια μου.
Δεν είναι κάτι δύσκολο απλά θέλει προσοχή. Τα μηχανάκια ξανανιώνουν. Το κακό
είναι ότι ξαφνικά ανακαλύπτεις τι είδους μηχανάκια έχεις αγοράσει. Το μεν πρώτο
που καθάρισα είναι ένα Tubertini Vertigo 1500 και είδα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικής
ποιότητας μηχανάκι με πολύ ποιοτικά εξαρτήματα, ενώ το άλλο ένα Shimano Exage 1000 όπου ναι μεν είναι μια τίμια προσπάθεια αλλά τα υλικά φαίνονται αρκετά
κάτω του μετρίου. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να του έκανα μια αναβάθμιση στα εσωτερικά
μέρη αλλά μάλλον το βλέπω δύσκολο γιατί δεν έχω ιδέα πως μπορώ να βρω αυτά τα μέρη.
Τουλάχιστον καθαρίστηκε !!!
09 Οκτωβρίου 2013
Σελήνη και Παλίρροια

Νομίζω λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις που αφορούν την επιρροή της Σελήνης προς την Γη (που είναι ελαστική) και ειδικά προς τις θάλασσες (που κατέχουν τα ¾ “τρία τέταρτα” της επιφάνειας), και τους βιολογικούς κύκλους των ψαριών. Τα θέματα που αφορούν την Σελήνη που πρέπει να προσέξουμε, στην πρακτική είναι δύο: Οι φάσεις της και την έλξη της προς τις θάλασσες της Γης που δημιουργούν τις παλίρροιες. Ξέρουμε ήδη ότι η Σελήνη δεν λάμπει από δικό της φως, αλλά αντανακλάει αυτό του ηλίου. Από την Γη μπορούμε να βλέπουμε πως η ποσότητα του φως αλλάζει συνεχώς από την μία στιγμή στην άλλη. Αυτές οι αλλαγές, είναι γνωστές ως Σεληνιακές Φάσεις. Χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα πριν να υπάρχει το Πανσέληνο, και καθεμία από τις οκτώ φάσεις παίρνει ένα διαφορετικό όνομα: Νέα Σελήνη, Ημισέληνο, Πρώτο Τέταρτο, Ημισέληνο, Πανσέληνο, Φθίνουσα, Τελευταίο Τέταρτο, Φθίνουσα και πάλι Νέα Σελήνη.
06 Οκτωβρίου 2013
Φάτε μάτια ψάρια!

Η πρωταθλήτρια υποβρύχιου ψαρέματος, που ζει μόνιμα στη Μύκονο, έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, αφού προτιμάει να χαρίζει τις ψαριές της σε ιδρύματα, με πιο πρόσφατο το Γηροκομείο Κωνσταντινοπολιτών «Εστία» στην Αθήνα. «Τα θηράματα που έβγαζα τα χάριζα παλαιότερα σε φίλους, αλλά πλέον προτιμώ να τα δίνω σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη» μας λέει η πρώην Μις Τουρισμός και εξηγεί γιατί επέλεξε να δώσει τα ψάρια της εκεί. «Είμαι κι εγώ από την Πόλη και έχω μια ευαισθησία με τους ηλικιωμένους. Εδωσα τα θηράματά μου, τα οποία πάντα τα καθαρίζω, ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα και φυσικά να μη λερώνουν τις κουζίνες τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το βλέμμα του ανθρώπου που του χαρίζεις μια σακούλα με φρέσκα, καθαρισμένα ψάρια. Τις περισσότερες φορές γουρλώνουν τα μάτια και με κοιτάζουν με απορία και θαυμασμό. Σου λέει, “κοπέλα είναι, πώς είναι δυνατόν να κατεβαίνει εκεί κάτω και να τα πιάνει;”».
04 Οκτωβρίου 2013
Συγκριτικός πίνακας κλίμακας αέρα
Modern scale
Απίκο από το Α έως το Ω για νέους η παλιούς απικατζήδες
Βασικές οδηγίες προς γνώστες και μη απίκο ψαρέματος
Μερος 1ο
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα του ψαρέματος στο μυαλό μας, αφού με το ψωμοτύρι τότε, πιάναμε ότι κολυμπούσε κάτω από το καλάμι μας, κάνοντας τα μάτια μας «κουμπότρυπες», προσπαθώντας με τις λιγοστές τηλεπαθητικές γνώσεις μας, να κάνουμε το φελλό να βουλιάξει! Αυτό είναι το απίκο!
Η τεχνική ψαρέματος με καλάμι, χωρίς μηχανισμό, με δεμένη την αρματωσιά στην μύτη του καλαμιού, με φελλό ή χωρίς φελλό, με μαλάγρωμα ή χωρίς μαλάγρωμα…
Ουσιαστικά η τεχνική ψαρέματος με καλάμι απίκο αποτελεί την πεμπτουσία του τσιμπήματος των ψαριών. Εννοούμε ότι αν κάποιος κάποτε θα ήθελε να μάθει, ή τουλάχιστον να βιώσει την τσιμπιά από διαφορετικά είδη ψαριών, τότε το απίκο είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Κι αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας στην τεχνική αυτή, δηλαδή το «γλείψιμο» του κεφάλου και τα είδη του ,και αραιά το ανάλαφρο τσίμπημα της μουρμούρας, το απότομο τρεμουλιαστό τσίμπημα του σπάρου και του σαργού, το απότομα κατέβασμα της τσιπούρας και το λαβρακιού, το βούλιαγμα του χταποδιού κλπ.
Κάθε ψάρι στον καιρό του....
Όπως ο καιρός του κολιού είναι ο Aύγουστος, έτσι και κάθε άλλο ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του. Ως εποχή τού κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.
Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο χάννος κ.ά. δεν επηρεάζονται από την εποχή. Yπάρχουν και τα ψάρια που περιορίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η εποχή της τσιπούρας είναι το φθινόπωρο, και πιο συγκεκριμένα ο Oκτώβριος μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)