29 Ιουνίου 2021

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε έναν αγώνα σε εσωτερικά νερά



Τώρα που σιγά σιγά ξαναρχίζουν οι αγώνες αθλητικής αλιείας πάμε να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας και να θυμηθούμε τους κανόνες κατά την διάρκεια ενός αγώνα σε λίμνη ή ποτάμι, όπως αυτοί αναφέρονται στον Κανονισμό της Ομοσπονδίας



Το χρονοδιάγραμμα κάθε αγώνα είναι ως εξής:

Α)Σφύριγμα 1ο 120 λεπτά πριν την έναρξη αγώνα:

Η επιτροπή αγώνα σφυρίζει την έναρξη προετοιμασίας των αθλητών εφόσον όλοι έχουν τοποθετήσει τον εξοπλισμό στις ψαρεύτρες, χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει το στήσιμο καθισμάτων, άνοιγμα καλαμιών κτλ.

Β)Σφύριγμα 2ο 60 λεπτά πριν την έναρξη αγώνα:

Η επιτροπή αγώνα σφυρίζει για την έναρξη ελέγχου του εξοπλισμού, μαλάγρας και δολωμάτων.

Γ)Σφύριγμα 3ο 30 λεπτά πριν την έναρξη αγώνα:

Η επιτροπή αγώνα σφυρίζει την έναρξη του μαλαγρώματος.

Δ)Σφύριγμα 4ο έναρξη αγώνα:

Πριν το 4ο σφύριγμα δεν επιτρέπεται η ρήξη καλαμιού στο νερό με δόλωμα στο αγκίστρι. Επιτρέπονται οι δοκιμές για ζύγισμα φελλών και οι βυθομετρήσεις. Οι παραπάνω χρόνοι ενδέχεται να μειωθούν σε περίπτωση βροχόπτωσης ή έντονης ζέστης και σε καμία περίπτωση ο συνολικός χρόνος προετοιμασία δεν θα είναι κάτω από 90 λεπτά. Η απόφαση για την μείωση των χρόνων λαμβάνεται από την επιτροπή αγώνα και όχι από τους αθλητές.

Ε)Σφύριγμα 5ο 5 λεπτά πριν την λήξη του αγώνα:

H επιτροπή σφυρίζει για να προειδοποιήσει τους αθλητές ότι σε 5 λεπτά λήγει ο αγώνας.

Στ)Σφύριγμα 6ο λήξη αγώνα

 

51.- Η διάρκεια του αγώνα ορίζεται σε τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες. Για να είναι έγκυρος ο αγώνας πρέπει να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον το ήμισυ των ωρών που διαρκεί ο κάθε αγώνας. Επιτρέπεται διακοπή του αγώνα σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών μετά από απόφαση της επιτροπής αγώνα και με μέγιστο αριθμό διακοπών αγώνα τις 2 σε κάθε αγώνα

52.- Το μήκος της ψαρεύτρας εκάστου αθλητή καθορίζεται στα δεκαπέντε (15) μέτρα και σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο μήκος της ψαρεύτρας πρέπει να είναι 10 μέτρα ενώ το μέγιστο τα 20 μέτρα

53.- Κάθε αθλητής χρησιμοποιεί το αντίστοιχο νοητό με την ψαρεύτρα του αλιευτικό πεδίο. Ο αθλητής κάθεται στην όχθη και όχι μέσα στο νερό. Σε ρηχά πεδία και μετά από απόφαση του της επιτροπής αγώνα επιτρέπεται να μπει το κάθισμα του αθλητή εν μέρει μέσα στο νερό αλλά πάντα να ακουμπάει το πίσω μέρος του στην όχθη. Επιτρέπεται η χρήση πλατφόρμας για την τοποθέτηση του εξοπλισμού του αθλητή. Στην περίπτωση που αλίευμα του αθλητή κατά την διάρκεια ανάκτησης μπλεχτεί με την πετονιά άλλου αθλητή τότε είναι υποχρεωμένος να απελευθερώσει το αλίευμα και να μην τοποθετηθεί στο δίχτυ φύλαξης. Στην περίπτωση που 2 αθλητές κατά την διάρκεια ανάκτησης των αλιευμάτων τους μπλεχτούν τότε είναι υποχρεωμένοι και οι δύο να απελευθερώσουν τα αλιεύματα αυτά.

54.- Απαγορεύεται οι αθλητές να παρενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους διπλανούς τους συναθλητές. Η χρησιμοποίηση ειδικών φελλών είναι υποχρεωτική σε περίπτωση ρευμάτων ή αντίξοων καιρικών συνθηκών προς αποφυγή παρενόχλησης των διπλανών συναθλητών.

55.- Αν η παρενόχληση συμβεί αποδεδειγμένα περισσότερες από δύο φορές ο αθλητής που παρενοχλεί, μηδενίζεται και κατά συνέπεια αποβάλλεται από τον αγώνα (1η φορά= κίτρινη κάρτα, 2η φορά= κόκκινη κάρτα)

 

 

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ


56.- Πριν την έναρξη του αγώνα αλλά και κατά την διάρκεια του θα πραγματοποιείται έλεγχος του αλιευτικού εξοπλισμού, του δολώματος, της μαλάγρας και πιθανόν και σωματικός . Τον έλεγχο μπορούν να πραγματοποιήσουν οι κριτές, ή/και ο Αλυτάρχης και τα μέλη της Επιτροπής αγώνα.

57.- Κατά την διάρκεια του αγώνα κάθε αθλητής χρησιμοποιεί μόνο ένα καλάμι που φέρει αρματωσιά με ένα (1) μόνο αγκίστρι το οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να είναι ανοξείδωτο.

58.- Κατά την διάρκεια του αγώνα κάθε αθλητής μπορεί να έχει όσα εφεδρικά καλάμια επιθυμεί, τα οποία μπορεί να φέρουν αρματωσιά.

59.- Απαγορεύεται στους αθλητές να έχουν εντός της λίμνης ταυτόχρονα περισσότερα από ένα καλάμια.

60.- Δεν υπάρχει περιορισμός στο ελάχιστο μήκος του καλαμιού ενώ το μέγιστο ορίζεται στα 13,00 μέτρα.

61.- Το καλάμι πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις οδηγούς (δαχτυλίδια) στον κορμό του και ένα στην κορυφή του όσο αφορά τις τεχνικές εγγλέζικο-bolognese ενώ προβλέπεται παράλληλα και η χρήση απίκο τηλεσκοπικού ή put in πάντα με την χρήση φελλού.

62.- Το καλάμι και ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι αθλητές είναι της ελεύθερης επιλογής τους και ουδείς μπορεί να επιβάλλει το αντίθετο.

63.- Για τη σύλληψη και έξοδο του ψαριού από το νερό και την ρίψη δεν επιτρέπεται καμιά άλλη ενεργειακή πηγή εκτός της μυϊκής δύναμης του αθλητή και της ελαστικότητας του καλαμιού.

64.- Μετά την ρίψη της αρματωσιάς το καλάμι μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική βάση στήριξης.

65.- Το πέταγμα της αρματωσιάς πραγματοποιείται με φορά από την ξηρά προς την θάλασσα και απαγορεύεται κάθε άλλου είδους σχετική τεχνική.

66.- Επιτρέπεται ο αθλητής να κρατάει το καλάμι στα χέρια του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

67.- Απαγορεύεται οι αθλητές που θα ρίξουν το καλάμι τους στο νερό να μαζεύουν (σέρνουν) την πετονιά στο μηχανισμό τους, παρά μόνο για να την τεντώσουν.

68.- Επιτρέπεται στους αθλητές το «κάρφωμα» του αλιεύματος.

69.- Η κύρια πετονιά αλλά και το παράμαλλο πρέπει να είναι από υλικό μονοϊνικό ή πολυϊνικό. 

70.- Η επιλογή του υλικού της πετονιάς είναι της ελεύθερης επιλογής του αθλητή. 

71.- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σύρματος/μετάλλου για την κύρια πετονιά και το παράμαλλο.

72.- Το μέγεθος του αγκιστριού που θα χρησιμοποιηθεί είναι ελεύθερη επιλογή του αθλητή.

73.- Απαγορεύονται οι σαλαγκιές.

74.- Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αρματωσιών που μπορούν να έχουν οι αθλητές.

75.- Η αλιεία πραγματοποιείται στον πάτο της λίμνης, ή/και στα μεσόνερα ή/και στον αφρό με την τεχνική αλιείας με φελλό και απαγορεύεται αυστηρά κάθε άλλου είδους τεχνική (spinning, light casting κ.λ.π.)

76.- Επιτρέπεται η χρήση φελλού και μετά την ρίψη της αρματωσιάς στο νερό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η ανάδυση της κεραίας του φελλού στην επιφάνεια της λίμνης και για όσο χρονικό διάστημα αυτός βρίσκεται στο νερό.

77.- Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος, βάρος και μορφή των βαριδιών που θα χρησιμοποιηθούν.

78.- Επιτρέπεται η τοποθέτηση των μολυβιών στα παράμαλλα ή στους συνδέσμους.

79.- Απαγορεύεται το κύριο βάρος του ερματίσματος του φελλού να ακουμπάει στο βυθό(ξάπλωμα αρματωσιάς) ενώ επιτρέπεται να ακουμπάει το 10% του ερματίσματος.

80.- Επιτρέπονται όλα τα νούμερα πετονιάς (για μάννα και παράμαλλα) και όλα τα είδη (μάρκες) αγκιστριών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό.

82.- Δεν υπάρχει περιορισμός στο μήκος του παράμαλλου.

83.- Είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση απόχης η οποία γίνεται προσωπικά από τον αθλητή και μόνο για να βγάλει από το νερό το αγκιστρωμένο ψάρι.

84.- Απαγορεύεται αυστηρά η χρησιμοποίηση γάντζου από τον αθλητή για να βγάλει από το νερό το αγκιστρωμένο ψάρι.

85.- Ο εξοπλισμός του κάθε αθλητή εκτός από τα αλιευτικά του εργαλεία, πρέπει να περιλαμβάνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και τα εξής:

1.  Ειδικό απαγκιστρωτή για την ασφαλή απαγκίστρωση του αλιεύματος προς αποφυγή τραυματισμού του.

2.  Ειδικό δίχτυ φύλαξης των αλιευμάτων μήκους τουλάχιστον 3 μέτρων με ελάχιστη διάμετρο 40 εκατοστά για στρογγυλής διατομής και 50 εκατοστά πλάτος για ορθογώνιας διατομής δίχτυ.

3.  Απόχη με μήκος κονταριού τουλάχιστον 2 μέτρων, ειδικούς κουβάδες για την μαλάγρα με ένδειξη λίτρων. ειδικά δοχεία με ένδειξη λίτρων για τα δολώματα.

86.- Ο περιγραφόμενος στο ανωτέρω άρθρο 85, εξοπλισμός, είναι υποχρεωτικός για κάθε αθλητή και αν κάποιος αθλητής δεν τον διαθέτει στο σύνολο του δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του στον αγώνα.

 


ΔΟΛΩΜΑΤΑ-ΜΑΛΑΓΡΕΣ


87.- Τα αγκίστρια σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δολώνονται με φυσικά δολώματα από τον ίδιο τον αθλητή. Απαγορεύεται η χρήση pellet ή ζαμπόν ή boilies ή οτιδήποτε άλλο δόλωμα δεν είναι φυσικό. Μερικά από τα δολώματα που επιτρέπονται είναι: γεωσκώληκες, biggatino, bloodworm, joker κτλ. Επίσης επιβάλλεται τα δολώματα να τοποθετούνται πάνω στο αγκίστρι και όχι σε άλλα εξαρτήματα όπως λαστιχάκια κ.τ.λ.

88.- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τεχνητών δολωμάτων.

89.- Το δόλωμα είναι μόνο φυσικό και της αποκλειστικής ευθύνης ενός εκάστου συμμετέχοντα ως προς την ποιότητα του.

90.- Η μαλάγρα θα πρέπει να είναι επίσης από φυσικά υλικά όπως καλαμπόκι, κανναβούρι, άλευρα δημητριακών. Επιτρέπεται η χρήση αρωματικών ουσιών αλλά και η χρήση χρωμάτων μέσα στην μαλάγρα αρκεί αυτά να μην βλάπτουν το οικοσύστημα του εκάστοτε πεδίου αγώνα. Το καλαμπόκι στην περίπτωση χρήσης του ολόκληρο επιβάλλεται να είναι βρασμένο ή γλυκό καλαμπόκι κονσέρβας. Η χρήση ζαμπόν, boilies και pellets αλλά και τα αντίγραφα δολωμάτων (ψεύτικο καλαμπόκι κτλ.) για δόλωμα ή μαλάγρα απαγορεύεται.

91.- Η μέγιστη ποσότητα μαλάγρας ορίζεται στα 20 λίτρα σε κάθε αγώνα για κάθε αθλητή. Επιτρέπεται φυσικά η χρήση μικρότερης ποσότητας από τους αθλητές. Η μέγιστη ποσότητα δολωμάτων κτλ.) είναι τα 2,5 λίτρα. Η μέγιστη ποσότητα γαιοσκώληκα είναι ½ λίτρο και η μέγιστη ποσότητα κόκκινων σκουληκιών όπως bloodworm και joker ειναι 1 λίτρο. Ειδικά η ποσότητα bloodworm δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 0,25 λίτρα. Ο αθλητής πρέπει να διαθέτει κουτιά και κουβάδες με ένδειξη λίτρων ώστε να είναι σε θέση να αποδείξει στους κριτές την ακριβή ποσότητα των δολωμάτων και της μαλάγρας. Στην περίπτωση που αθλητής δεν διαθέτει κουτιά και κουβάδες με ένδειξη λίτρων, του επιβάλλεται ποινή μίας μονάδας. Αν π.χ. λάβει την θέση 5 στον τομέα τότε η τελική του βαθμολογία θα είναι 5+1 = 6.

92.- Απαγορεύεται η κατοχή και χρησιμοποίηση άλλου δολώματος από τον αθλητή. Η παράβαση του παρόντος άρθρου οδηγεί στην αποβολή του αθλητή. Μικρά μπουκαλάκια με υγρά προσέλκυσης επιτρέπονται ώστε ο αθλητής να βουτάει αν το επιθυμεί το δόλωμα του πριν την ρίψη.

93.- Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μαλάγρας. Απαγορεύεται αυστηρά κάθε μέσο βύθισης της μαλάγρας όπως PVA, τούλι κ.λπ. η δε ρίψη της στο νερό πραγματοποιείται ή με το χέρι ή με ειδική κουτάλα ή με σφεντόνα. Απαγορεύεται η χρήση μαλαγρωτή.

94.- Απαγορεύεται η ρίψη της εναπομένουσας μαλάγρας και δολωμάτων μετά τη λήξη του αγώνα.

95.- Μετά την έναρξη του αγώνα ο αθλητής έχει το δικαίωμα να βάλει ένα χέρι μόνο στον κουβά με την μαλάγρα. Ο σχηματισμός μπάλας μαλάγρας μπορεί να γίνει μόνο με ένα χέρι κατά την διάρκεια του αγώνα. Απαγορεύεται ο προσχηματισμός μαλάγρας σε σχήμα μπάλας πριν από την έναρξη του αγώνα για χρήση κατά την διάρκεια αυτού. Επιτρέπεται όμως η παρασκευή μαλάγρας σε μπάλες και με τα δύο χέρια μετά τον έλεγχο της μαλάγρας από τους κριτές και για χρήση μόνο στο μαλάγρωμα πριν την έναρξη του αγώνα (Σφύριγμα 3ο pre-baiting). Μετά τον έλεγχο της μαλάγρας απαγορεύεται η χρήση μίξερ για την ανάμειξη της μαλάγρας. Με την έναρξη του αγώνα ο αθλητής απαγορεύεται να έχει σχηματισμένες μπάλες μαλάγρας στους κουβάδες του και επιτρέπεται η προσθήκη νερού στην μαλάγρα μόνο με ψεκαστήρες χειρός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου